Разговорите продължават до последния момент. България има ясна позиция, че

...
Разговорите продължават до последния момент. България има ясна позиция, че
Коментари Харесай

Икономическият министър за влизането ни в Шенген: Обсъждаме точните условия и дата

Разговорите не престават до последния миг. България има ясна позиция, че би трябвало да има ясна дата, на която с Румъния ще се присъединим към Шенген - в началото въздушен и морски, и какви са изискванията, при които ще се присъединим пълноправно със сухопътните си граници. Това разяснява министърът на стопанската система в ефира на Нова телелвизия. Повод за изявлението му стана известие на уеб страницата на румънското министерство на вътрешните работи, което е разгласило информация, че на 23 декември е било реализирано политическо съглашение с Австрия за това България и Румъния да влязат в Шенген с въздушни и морски граници от март 2024 година

" Ние сме изпълнили всички условия и тук не е въпрос на договаряния, а да знаем точната дата. Обсъждаме сега точните условия, при които България и Румъния ще се причислят към Шенген със сухопътните си граници ", съобщи министър Богданов. По думите му Шенген е основен приоритет за държавното управление и няма място за отсрочване. " България ще стане част от Шенген, тъй като е изпълнила всички критерии. Трябва да се регистрира всичко, реализирано от държавното управление за тези месеци ", разяснява той. " Най-добрият вид за България е да имаме едно гласоподаване в този момент, с доста ясни условия ", добави той.

Икономическият министър съобщи, че стопанската система ни се развива добре, макар провокациите, през които би трябвало да минава. " В момента виждаме рекорден растеж на директните непознати вложения. Близо 7 милиарда лева са вложенията за първите 10 месеца на годината, Това е с над 50% в съпоставяне със същия интервал на 2022 година ", похвали се Богданов. Той заяви, че се чака инвестиция за 600 млн. евро. " Ще се създават съставни елементи за електрически автомобили ", сподели той, само че отхвърли да разкрие повече детайлности.

Според него казусът с работната ръка не е изолиран за България. " Но е основен и един от главните опасности за напредък на бизнеса. Затова бе улеснен достъпът до пазара на труда у нас за фрагменти от трети страни ", изясни министърът. " Въпросът е по какъв начин да ги задържаме, тъй като 40-50% от тези фрагменти влизат тук, само че след това отиват да работят в друга страна от Европейски Съюз ", изясни Богданов.
 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР