Разговорите между България и Република Северна Македония се водят на

...
Разговорите между България и Република Северна Македония се водят на
Коментари Харесай

Ковачевски: В момента няма ново предложение по спора с България

Разговорите сред България и Република Северна Македония се водят на равнище експертни екипи на външните министерства на двете страни, сега, когато има задоволително предложение и от двете страни, тогава това предложение може да бъде сложено в институциите в Република Северна Македония. В момента няма такова предложение, сподели през днешния ден министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, в отговор на въпрос за позицията на страната във връзка с преговорната рамка, показана от френското председателство на Европейски Съюз.

Той повтори, че държавното управление остава ангажирано с предлагането, само че препрати към изказването на конференцията си в Брюксел предходната седмица, когато съобщи, че в този си тип предлагането е недопустимо за страната. Тогава той уточни основните условия на Северна Македония за рамката на договарянията: „ цялостно признание на македонския език, историческите въпроси да не бъдат част от рамката за договаряния и договарянията да стартират преди включването на българи, хървати и черногорци в Конституцията, както и гаранции, че няма да има нови условия от България и Европейския съюз “.

Междувременно френското предложение беше гласувано в българското Народно заседание предходната седмица. Президентът на Франция Еманюел Макрон приветства гласуването на предлагането в българския парламент и разгласи, че диалозите с Република Северна Македония ще продължат през идващите дни, а комисарят по разширението Оливер Вархей съобщи, че всички спънки в разногласието на Република Северна Македония и България са преодолени и Европейски Съюз би трябвало да върви напред.

Ковачевски взе участие през днешния ден в конференция за подготовка на Националната тактика за правата на хората с увреждания в страната.

Източник Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР