Разговарям със старши анализатора от „Център за изследване на демокрацията”

...
Разговарям със старши анализатора от „Център за изследване на демокрацията”
Коментари Харесай

Тихомир Безлов пред novini.bg: Повечето българи искат силен лидер, а не демократично управление

Разговарям със старши анализатора от „ Център за проучване на демокрацията” Тихомир Безлов във връзка на отчета на центъра "Демокрацията в България - към момента нежна след три десетилетия преход ". В него специалистите показват данните от своите изследвания, че след 30 години преход 45 на 100 избират мощен и съдбоносен водач. 57 на 100 от запитаните сазаявили, че имат вяра, че нищо няма да се промени, без значение кой е на власт. 77% от хората пък са мнение, че "олигарски и финансови групировки упражняват мощен надзор върху държавното управление. И единствено 35 на 100 от интервюираните споделят, че желаната от тях форма на държавно ръководство е "либерална народна власт с постоянни избори и многопартийна система ".

Силен водач не значи неявяване на народна власт,

пък и ние всеки ден от средата на 90-те години на предишния век се убеждаваме в желанието на българите да имат мощни водачи отпред. Впрочем проблем с водачеството има освен в Източна Европа, а в целокупност на Стария континент, а и оттатък него. Това значи, че хората си показват, че лидерските партии са по-ефективни от демократичните. За страдание ние нямаме обичаи в демокрацията. Има доста огромно отчаяние у хората, на първо място поради темповете на икономическото ни развиване. Ние по-късно се присъединихме към огромното европейско семейство на Европейски Съюз от други южни страни като Испания, Италия, Португалия, Гърция и така нататък и това се отрази директно върху стопанската система ни. Освен неналичието на демократични обичаи в страните от Източна Европа, има проблем и с преразпределението на икономическия напредък, на вложенията въобще по света.

Липсата на правдивост и съмнение към инсттуциите,

се дължат на проблемите в обществото ни и най-много в правосъдната система. Политическата система не подсигурява самостоятелност на правосъдната система, множеството българи са уверени, че избрани стопански групи управляват правосъдната система. От там стартират всички проблеми във връзка с построяването на възприятие за заслужено общество. Българите са уверени, че политиците закрилят избрани олигархични кръгове у нас и по тази причина не имат вяра, че на власт тук ще пристигна партия, която би трансформирала този циничен модел.

Нагнетяването на отрицателна информация във връзка на ковид

също оказва пагубно въздействие върху душeвността на хората, пратени в насилствена изолираност и отчуждение. Те се опасяват, изтощени са от всичко това и от споровете в обществото. Хората са доста разграничени и непрестанно се опълчват едни на други, множеството имат проблеми и с визията накъде би трябвало да се върви в рецесията в опазването на здравето, която се насложи върху икономическа рецесия. Всички тези фактори са повлияли на хората, на интервюираните за нашето изследване, също.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР