Разговаряхме с преподавателя Олена Чмир Опашки пред аптеки, магазини и

...
Разговаряхме с преподавателя Олена Чмир Опашки пред аптеки, магазини и
Коментари Харесай

Ексклузивно от Киев за Tribune: Паника в столицата, хората се запасяват с лекарства и храна

Разговаряхме с преподавателя Олена Чмир
Опашки пред аптеки, магазини и банки в украинската столица. Хората в Киев се пробват да изоставен града и колоните от коли са километрични, описа Олена Чмир - учител в катедра „ Славянски филологии “ в Киевския университет. По думите ѝ Европа и светът не са си създали изводите от 2014 година и в този момент ще платим висока цена. Тя дефинира дейностите на Путин като заболели имперски упоритости.

Каква е обстановката в Киев сега? Къде ви намирам?

- Тази заран без мотив съветската федерация стартира една безмилостна и безсмислена война, като изключим болните упоритости на Путин. В центъра на Европа, през 20-те години на 21 век една мирна и спокойна страна е нападната, без съображение. Искам да разсея всички спекулации, че в Украйна се не разрешава да се приказва съветски език, аз самата го приказвам. Няма такива ограничавания. Ние сме в центъра на желанията на Руската федерация, която се е трансформирала във фашистка страна, а Путин е един безспорен фашист. Отвореността обаче не е единствено на ръководещите в Москва, а на съветския народ, който с наслада приема сходна власт и пропагандата, която обезчовечава украинците. Да не се радват обаче, тъй като Украйна ще се бори до край.

До доскоро вие бяхте на открито по улиците в Киев? Има ли суматоха, хората пробват ли се изоставен града?

- Паниката е огромна, аз самата имам деца и внуци. В момента е доста комплицирано да се напусне Киев, тъй като има огромни тапи по автомагистралите, които водят отвън града. Хората пробват да се държат. Аз самата излязох по града, видях, че има опашки пред банки, хранителни магазини и аптеки. Всички наблюдават новините, има ли жертви и ранени. Нека всички да знаят, че Украйна няма да се съобщи. От няколко седмици се нагнетява това напрежение и да ви кажа хората се запасиха още тогава не с храни, а с патрони. Аз виждам сега от 13-ия етаж на постройката, в която пребивавам в Киев и чух доскоро гърмежи, виждам пушек на две места.

В тази връзка чувствате ли поддръжка от европейските страни? Зеленски беседва с всички международни водачи, имаше опити да се реши въпросът по изкусен път

- Закъсня съгласно мен поддръжката от европейските водачи. Те трябваше още през 2014-а година да се замислят. Не може през 21 век да се анексират територии. Крим не е бил в никакъв случай съветски, бил е гръцки, татарски, бил е част от съветската империя, само че Крим е бил подарен на украинците от Хрущов. Тази територия е била занемарена по това време – без индустрия и селско стопанство. Баща ми е работил в Крим – там нямаше магазини, нищо нямаше, а украинците са дали доста жертви през Втората международна война. След това украинците със лични запаси трансформират Крим в цветуща градина и внезапно руснаците се сетиха, че го желаят. Вместо Русия да се радва на това, което има те обкръжават ту Крим, ту Грузия и Молдова. Защо все им е малко? Надявам се, че Европа осъзнава, че ние имаме потребност от помощ. Затова, че не бяха направени изводите през 2014-та в този момент ще платим доста скъпо. За страдание аз го преглеждам като Трета международна война…

Само териториални ли са претенциите на Путин?

Имаме си работа с вманиачен човек, който живее от 2 години по време на цялата пандемия в бункера си и не поддържа връзка. Човек, който отглежда от години своите заболели имперски мечти. Той повтаря, че украинци няма, няма такава страна Украйна. Путин просто желае да ни унищожи, а ние нямаме избор, ще се борим каквито и да сме и на какъвто и език да приказваме. Това е нашата страна. Разчитаме на армията ни и на всички, които отидоха на фронта. Подкрепяйте Украйна, имаме потребност от това!
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР