Разгорещен, но възпитан политически дебат наблюдаваха тази вечер зрителите в

...
Разгорещен, но възпитан политически дебат наблюдаваха тази вечер зрителите в
Коментари Харесай

Остър, но възпитан сблъсък между Асен Василев, Каримански, Тома Биков и Костадинов в “Панорама”

Разгорещен, само че учтив политически спор следиха довечера феновете в предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия. В него участваха Асен Василев от Политическа партия, Тома Биков от ГЕРБ, водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, Любомир Каримански от Има Такъв Народ, Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия и Надежда Йорданова от Демократична България.

Лидерът на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов замени остри реплики със съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев по отношение на доставките на газ. Тома Биков " наля масло в огъня " с изказване за осъществена договорка за 30% по-скъпия импорт на съветски газ през медиатори.

Темата за войната в Украйна също сблъска позициите на политиците.

" България би трябвало да формулира позиция, която е напълно българска. Ние считаме, че би трябвало оптимално бързо да свърши войната и да подсигурява целостта на Украйна. Не може да имаме боен спор, който да разреши една страна да се разпарчетоса ", съобщи Асен Василев.

Костадин Костадинов съобщи: " Чухме господин Василев, че не било редно да се разпарчетосва страна, само че това се случи преди 20 години в прилежаща Сърбия. Тогава България още веднъж " оказа помощ ", давайки своето въздушно пространство за самолетите на НАТО. И тогава, и в този момент се показва двоен стандарт. Най-добрата позиция, която сме декларирали, е не да изнасяме оръжие за Украйна, а да сложим въпроса за българското малцинство в Украйна, което е доста огромно. Там българи изчезват ежедневно! Там украинската власт явно ги отстрани. Защо не отидете на място и не ревизирате?! Нашата роля трябваше да бъде посредническа, тъй като и Русия, и Украйна за нас са приятелски страни ".

" НАТО е предпазен съюз, няма по какъв начин да изиска от България да изпрати войски в Украйна. Ако погледнем всичките страни към Русия, в които има война - Армения, Азербайджан, Грузия... всички тези страни не са членки на НАТО. В останалите - Литва, Латвия, Естония няма война, тъй като НАТО е един щит. Това и подсигурява, че в България война няма да има ", опита се да го репликира Асен Василев.

Любомир Каримански не се стърпя: " Забравихме, че мирът не е даденост и че той би трябвало да се отстоява всеки ден. Уроците, които по този начин и не си извадихме във времето - че когато Меркел се прегръщаше с Путин не направихме нищо да бъдем малко по-предпазливи в връзките си с Русия. Руският народ очевидно не застава зад Путин. Ние би трябвало да застанем в действителност на страната на съветския народ и в случай че желаеме той да бъде самостоятелен, би трябвало да сме на негова страна, а не на страната на един деспот ".

Тома Биков бе безапелационен: " След десетина дни няма да се явяваме на " Мис Свят " и да се борим за международния мир, нито ще влезем в съветския парламент, с цел да се борим за бъдещето на съветския народ. На 400 км нагоре сега нападат АЕЦ " Запорожие " и рискът тя да бъде наранена, напълно не е заплашване. През последните няколко месеца България нямаше никаква позиция по това и то е поради една изкуствено съединена коалиция, която не беше готова със своя геополитическа позиция. Бих попитал госпожа Нинова кой " подклажда " износа на оръжие, както тя твърди? Питам също -ще имаме ли въобще някаква линия или ще останем настрана от този спор, който няма да свърши на следващия ден и не върви към положително ".

" Трябва да имаме нетрадиционни решения. Едно от тях е да беседваме със страни от арабския свят за изследване на газови залежи и за подписване на контракти с 10-годишен небосвод ", означи Каримански.

Асен Василев отбрани позицията на държавното управление, от което бе част: " България все още се оправя без " Газпром ". Оттук нататък като контракт имаме 1 милиарда с Азербайджан, който от 1 юли започнахме да получаваме в цялостен размер. Танкерите щяха да ни прибавят още 1 милиарда И още 1 млрд. предстоеше да се търси от южен газов кулоар - Азербайджан, Туркменистан, от редица северноафрикански страни като Египет. Отделно през България могат да минат 20 кубика към Централна и Югоизточна Европа. Азерският газ е доста на ниска цена ".

Каримански го прекъсна: " Без дълготрайни контракти не стават нещата. Има разнообразни механизми ".

Костадин Костадинов съобщи, че инфлационната серпантина е резултат от изострената рецесия, а тя на собствен ред - " поощрена " от глобите против Русия и незаконните дейности на българското държавно управление. „ Инфлацията в нашата страна е подбудена или по тази причина, че не се вземаха съответни решения или тъй като се вземаха такива, които изостряха рецесията. Той дефинира дейностите на държавно управление като незаконни, най-много във връзка с газа “,

" Цените са проблем на всички български жители. А инфлацията при нас е по-висока, тъй като сме по-бедни. Цената, която плащаме за ток, вода, са доста по-голям дял от " кошницата ", съобщи Асен Василев и добави, че бизнесът би трябвало да бъде обезщетен и да се помогне със обществен пакет " хората да преминат през зимата " - повдигане на пенсиите, на минималната работна заплата, с цел да може хората да имат по-високи приходи.

Каримански го прекъсна: " Учудвам се по какъв начин с толкоз доста погрешна информация, да не кажа и друго, се спекулира в акцията ви. Първото - раздаваха се пари на калпак - и за компании, които имат потребност, и за компании, които нямат потребност... Това, което вие сте предложили, няма нищо общо с подоходна политика. Политическа партия няма нищо в програмата си, обвързвано с подоходната политика. И от кое място намерихте 121 гласа, с цел да лъжете хората, че сте създали безвъзмездни детските градини да вземем за пример?! ".

 

Надежда Йорданова се намеси, като съобщи, че " инфлацията се дължала на войната, провокирана от Путин ". " Не можем да избягаме от този факт ", съобщи тя и заприказва за правосъдна промяна и нулева толерантност към корупцията.

По тематиката за бъдещето на страната Костадин Костадинов съобщи: " На 2 октомври отиваме на референдум, а не на избори - с цел да решим дали да продължим да бъдем американска колония ".

" Докато ГЕРБ не се почисти, до момента в който не тръгне правосъдната система не почисти ГЕРБ като партия, ние няма да си партнираме и аз приканвам всички тук да се причислят към това ", съобщи гордо Асен Василев.

Стойнев се обади: " Ние също няма да си партнираме ".

 

Тома Биков съобщи: " Никой не беседва с вас. Слава Богу, няма да имате глас в идващия парламент. Никакви разновидности като форма не трябва да изключваме десетина дни преди изборите. Защото допустимо най-лошият вид е да отидем на избори през март. Първото нещо е да бъде определено държавно управление, само че изборът на държавно управление, както видяхме, единствено по себе си не взема решение политическата рецесия. Защото може да се направи един нов политически Франкенщайн и да отидем на нови изключителни избори ".

 

В края на дебата Костадинов съобщи, че България би трябвало да построи естествени връзки с Русия, с цел да има сигурни енергийни доставки, без идеология. " Ние няма да вземем присъединяване във войната в Украйна ", съобщи той.

Тома Биков съобщи: България няма по какъв начин да избяга от историята. Както сподели Гари Каспаров: " ГЕРБ е единствената партия, която е на вярната страна в историята ".

Асен Василев означи: " Господин Биков, Гари Каспаров може да е склонен с ГЕРБ, българският народ не. Ние ще се борим за едно устойчиво държавно управление, което да продължи обществената политика и равнопоставеността ни като сътрудник на Европейски Съюз и НАТО. Страните, господин Костадинов, които не са в НАТО, са във война ".

Драгомир Стойнов съобщи, че Българска социалистическа партия ще е главният поръчител за градивна обществена политика.

Надежда Йорданова съобщи на собствен ред: " Демократична България сподели, че може да формулира и постанова на дневен ред значими за българските общество въпроси ".

 

Каримански означи, че Има Такъв Народ ще поддържа финансово българския бизнес и това е една от главните цели на партията му.

 

 Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР