Разгонването при кучета е признак за готовност за продължаване на

...
Разгонването при кучета е признак за готовност за продължаване на
Коментари Харесай

Колко често се разгонват кучетата?

Разгонването при кучета е симптом за подготвеност за продължение на рода. Това е интервал в живота на кучето, който е съпроводен с поява на полово предпочитание. Женското куче стартира да реагира позитивно на мъжки кучета.

Настъпването на половата зрялост у кучетата зависи от породата, метода на развъждане и храненето. При кучета от дребни и междинни породи първото полово предпочитание стартира да се появява на възраст 6–7 месеца, а при огромните разгонването настава в 11–18 месец. За да износи и отгледа крепко поколение, кучето би трябвало да е достигнало не толкоз полова, колкото физиологическа зрялост.

Тя настава към 2 годишна възраст. Времето за настъпване на физиологическа зрялост при кучетата, зависи и от тяхната порода. Когато кучето стартира да се разгонва, в него се следят промени. Животното стартира да се държи неспокойно. Може да се следи експанзия при кучето, във връзка с други кучета и хора.

По време на разходката на кучето, питомецът не слуша командите на стопанина, може да се измъкне от мотива и да избяга. При някои породи кучета началото на разгонването може да се дефинира по физиологични признаци: обособяване на бледорозов секрет от половите органи, кучето стартира да пишка по–често у дома и на улицата.

Колко дни продължава разгонването на кучето?

 Разгонено куче

Половият цикъл на кучето има 4 стадия. Много е значимо те да се знаят от тези, които желаят да отглеждат дребни кученца и по кое време е най–подходящ моментът за чифтосване, тъй като то може да се реализира единствено в избрани дни на цикъла.

Разгонването на кучето продължава почти 21 дни. Започва с отделянето на розовия секрет, а за завършек на разгонването може да се смята тогава, когато кучето губи интерес към мъжките екземпляри.

Периодичността на разгонванията на кучетата може да варира от 6 до 8 месеца. Някои от факторите са – годишен сезон, наследствена предразположеност и прочувствено положение. Те въздействат на настъпването на разгонването.

Четири са етапите на половия цикъл при женските кучета:

1. Начало на разгонване (Проеструс) - продължава 6 – 9 дни. Това е интервалът, в който се следи изменение в държанието на кучето. То постоянно препикава територията си, с цел да притегля мъжки. При доближаване на мъжко куче женското куче отскача, сяда на задните си лапи, ръмжи и гони мъжкия;

2. Втора фаза на цикъла (Еструс) - продължава 9 дни. Той се характеризира със заиграване с мъжките кучета. Учестено уриниране – женската е подготвена за връзка. При допиране по задницата и, тя води опашката си в страни и припада на предните лапи;

 Кучета

3. Трета фаза (Метеструс) - това е интервал, през който се възвръщат всички процеси в организна на кучето. Той продължава 60–150 дни, през които женското куче не позволява мъжки до себе си;

4. Четвърта фаза (Диеструс) - интервал на сексуален покой. Той продължава 100–150 дни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР