Разгонването е неизменна част от живота на всяка една котка.

...
Разгонването е неизменна част от живота на всяка една котка.
Коментари Харесай

Как да разберем дали котката е разгонена?

Разгонването е неизменима част от живота на всяка една котка. Обикновено то настава в някои от месеците февруари, март, април, юни или юли. Това е една много сложна фаза както в живота на вашия домакински любим, по този начин и във вашето всекидневие.

Разгонването при котката е интервалът, в който настъпват редица промени в настроението и държанието на животното ви. Това е и времето, когато би трябвало да решите дали желаете след 2 месеца да се сдобиете с дребни котенца или ще предприемете ограничения това да не се случи.

Но, с цел да съумеете да разберете дали котката ви е разгонена, не е задоволително да следите кой месец от годината сме, защото разгонването се случва единствено в един или най-вече два от изброените месеци. Има обаче редица признаци, които няма по какъв начин да останат незабелязани и които ще ви подскажат, че е пристигнало време да вземете съдбоносното решение.

Признаци, че котката е разгонена

 Разгонена котка

Основните признаци, за които би трябвало да следите, в случай че котката ви е женска са: мяукане, мъркане, мощно безпокойствие, търкаляне по тил, триене в краката ви или в мебелите, покачване на задницата и снишаване на предницата, непрестанно циркулиране.

Ако си имате работа с разгонена котка, тя ще стартира да уринира все по-често и не постоянно на избраните за това места. Причината е, че употребява миризмата от урината като маркер за привличане на мъжкия. Ако е затворена в дома ви, тя ще желае да излезе на открито, с цел да реализира контакт.

Така че не се учудвайте, в случай че седи на прозореца или на вратата, дере с лапичките и мяука. Ако имате стенен часовник, не се учудвайте, че котката ви седи против него и мяука. Това е изцяло обикновено за разгонена котка. Периодът на разгонване при женските котки трае към 10 дни. Като от самото начало се следи огромна раздразнителност.

За разлика от женските котки, котараците не се разгонват в избрани интервали. Веднъж щом доближат полова зрялост, те са подготвени за чифтосване във всеки един миг.

При тях не можем да приказваме за действително разгонване, въпреки че, когато надушат, че около тях има разгонена женска котка, също демонстрират избрани признаци, които ще ви оказват помощ да разгадаете желанието им.

Сред признаците са мощно безпокойствие, мяукане, маркиране на територията посредством уриниране, триене в предмети, отричане да се хранят. А в случай че са затворени, се следят и опити да излязат на открито.

Виж също: Колко време е разгонена котката

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР