Разглеждайки мотивите за предстоящия вот на недоверие, моят екип успя

...
Разглеждайки мотивите за предстоящия вот на недоверие, моят екип успя
Коментари Харесай

Тагарев с неудобен въпрос към опозицията: Пак ли да обясняваме стари проблеми?

Разглеждайки претекстовете за идния избор на съмнение, моят екип съумя да разпознава 22 казуса, които вносителите му повдигат. Сред тях няма нито един нов, а са въпроси, към този момент поставяни и дискутирани обществено. Ще им отговорим отново и ще можем още един път да разбираем на цялото общество каква е отбранителната ни политика и че тя е в полза на българските жители.
Това съобщи във Варна министърът на защитата Тодор Тагарев. Той посочи, че плануваната противоминна интервенция в Черно море със съдружниците ни Румъния и Турция няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо.
По думите му ще бъде обзет целия регион, в това число цялата българска изключителна икономическа зона. Акцент в интервенцията ще бъдат маршрутите на комерсиалните кораби. В момента се почистват най-фините елементи по плануваната интервенция, следва подписването на меморандум и тя може да започва още до края на тази година, сподели още Тагарев.
Тагарев сподели, че ще бъдат включени военни кораби на трите страни. Нашата позиция е, че интервенцията би трябвало да бъде отворена и за съдружници – за продан на информация, вероятно за екипи за битка с мини, само че без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо, акцентира министърът.
Тагарев добави, че сигурността в Черно море е била и тематиката на съвещанието на Североатлантическия съвет в състав посланици, извършено в „ Евксиноград “ край Варна. Основните проблеми в този район се провокират от нападателната политика на Русия, тя блокира морския трафик, пречи на потреблението на изключителната ни икономическа зона, основава опасности за сигурността ни, уточни министърът и акцентира, че това е безусловно недопустимо за България.
Освен по противоминната интервенция с Румъния и Турция, работим и за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси, добави Тагарев. По думите му се водят диалози с евентуални снабдители и се вършат разбори. Ако скоро се вземе решение, министърът позволи вид доставки да има още през 2025 година, предава 24 часа.
За договорката с машините „ Страйкър “ Тагарев разяснява, че Народното събрание е одобрило придобиването им, а министерството е дало отговор на всички вероятни въпроси от политическите сили. Той посочи, че цялостната отбранителна политика на страната ни ще бъде дискутирана в Народното събрание в сряда, при вота на съмнение.
Министърът разяснява още, че в бюджета за 2024 година средствата за защита ще бъдат 2,05 % от Брутният вътрешен продукт. Размерът им ще бъде непокътнат през 2025 година, а през 2026 година ще се увеличи още, тъй като страната ни ще има заплащания по подписани контракти.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР