разгара сме на летния сезон, когато хората най-често заминават на

...
разгара сме на летния сезон, когато хората най-често заминават на
Коментари Харесай

Лекар: Коронавирусът е голям имитатор, но симптомите му са лесно различими от тези на летните вируси

 разгара сме на летния сезон, когато хората най-често отпътуват на отмора както в България, по този начин и в чужбина. Предвид усложнената конюнктура поради епидемията от Ковид-19 в целия свят хората се усещат комплицирани.

Освен всичко това в този момент е и сезонът на летните вируси и инфекции. Някои от първичните им признаци могат да наподобят тези на Ковид-19, само че в действителност имат много огромни разлики.

Информацията за тях е от изключителна значимост, с цел да изкарате една спокойна почивка. На тази тематика доцент доктор Олиана Бойкинова приказва пред сайта в zdrave.to.

Доц. доктор Олиана Бойкинова, д.м., е началник на Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ " Св. Георги ", гр. Пловдив. Родена е в семейство на лекари. Завършила е Медицински университет - Пловдив през 1983 година

Доц. Бойкинова е доктор по инфекциозни заболявания с над 30-годишен стаж по специалността. Работи като доцент в Катедра " Инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина " в МУ – Пловдив.

През 2008 година придобива научна степен " лекар ". Членува в Българското сдружение по инфекциозни заболявания. Автор и съавтор е на монографии и учебници. Има над 60 изявления в България и чужбина.

- Доц. Бойкинова, какво е най-характерно за летните вируси?

- През лятото фактически имаме много пациенти с летни инфекции. Те се дължат както на вируси, по този начин и на хранителни отравяния доста постоянно. Това са да вземем за пример ротавируси, норовируси, калицивируси, чревни аденовируси, гастро- и ентеровируси и други

Лятото е сезонът най-вече на ентеровирусите, които имат доста пъстра клинична характерност. Освен гастроентерит, диария и повръщане може да се появят обриви, температура, вирусен менингит. Но с изключение на вирусните болести от вида на чревните инфекции имаме и заболели със салмонелози, дизентерия, колиентерити заради обясними аргументи. През лятото се употребява от време на време и по-престояла храна, която може да е била развалена от топлото време.

Има и случаи, в които заболели с чревна зараза с диария, повръщане и температура се оказват с ковид. Но тези случаи не са чак толкоз чести. През цялата година от време на време сме имали такива пациенти от всички възрастови групи – деца и възрастни.

- Каква е обаче разликата сред двата типа болести?

- Още когато разпитваме пациентите, ние се ориентираме от анамнезата и дали има епидемиологична такава. Ако е ковид, разпитваме пациента от кое място е, има ли имунизации, по какъв начин е започнало заболяването, влизал ли е в контакт с други хора с сходни недоволства. Или, в случай че е чревна, вирусна или бактериална зараза, още веднъж ги питаме от кое място идват, дали са консумирали някаква некачествена храна.

При чревните инфекции, които не са свързани с COVID-19, се следи по-кратък инкубационен интервал. Симптомите настъпват по-бързо – в границите на 3-4 дни, за разлика от коронавирусното заболяване, където интервалът е 8-14 дни.

А в някои случаи скритият интервал продължава даже по-дълго. Освен това при COVID-19 пациентите се оплакват от главоболие, мускулни и ставни болки, както и от типичния признак на нарушаване в обонянието. Температурата не е доста висока, само че тя не може да бъде аршин, тъй като и при едното, и при другото заболяване има съществуване на висока температура от порядъка на 38-39 градуса.

Впоследствие се появява кашлица и се разпростира клиниката на коронавирусното заболяване – с затруднения, като пневмония. Обикновено, ние одобряваме пациенти, които са полиморбидни – с други съпътстващи заболявания, най-много захарна болест, хипертония, сърдечни и онкозаболявания. Така че стабилизираме и преморбидния терен на пациента.

Докато ентеровирусните и ротавирусните, както и другите вирусни болести и хранително-чревни инфекции имат остро начало. Започват напряко с повръщания и температура, само че при тях пациентите се възвръщат доста бързо.

Те са обезводнени и след нашата интервенция, посредством рехидратация през устата или венозно и съответната терапия тези пациенти след 3-4 дни се възвръщат. Докато еволюцията, клиничният ход при коронавирусните болести не е подобен.

Той е по-продължителен, с затруднения, напълно разнообразни са клиничните проучвания и индикаторите им, като има промени да вземем за пример в тропонина, в C-реактивния протеин и така нататък Тоест, напълно друга е лабораторната компилация при коронавирусните болести.

Друга разлика е следостатъчните прояви. Обикновено пациентите с чревни вирусни или други бактериални инфекции се възвръщат доста бързо, единствено за няколко дни и даже да имат остатъчни прояви, като лека изнемощялост, тя също отминава в границите на една седмица.

Докато при коронавирусните болести е назад – има дълги постковидни затруднения, които се следят при значителен % от хората.

- Симптом като стомашно-чревно неразположение, който се разказва като вероятен при индийския вариант, може ли да се обърка с различен вид вирусна зараза?

- Да, допустимо е. Имали сме такива пациенти. Но параклиничните проучвания са напълно разнообразни, като се прави и вторичното разграничение с бърз антигенен и с PCR тест, в случай че е подозрителен за коронавирусна зараза.

- Какви са първите стъпки, които могат да бъдат подхванати, в случай че човек почувства неразположение по време на отмора?

- Ако не се подобрят в границите на 1 - 2 дни с банкет на доста течности, с нормалните симптоматични средства и човек вижда, че продължава обезводняването, понижава урината, езикът става изсъхнал, би трябвало незабавно да потърси лекарска помощ в най-близкия пункт.

Препоръчително е да се направи бърз антигенен или PCR тест. Аз съм казвала и преди – коронавирусът е огромен подражател и по тази причина е належащо да се създадат тези проучвания.

- Кой интервал е присъщ за летните вируси?

- Ентеровирусите може да се появят още при първото стопляне през ранна пролет, само че това не е единственият аршин за тяхното разпространяване. Имаме случаи и през зимните месеци. А ротавирусите ги има целогодишно.

- Кои от тези вируси са по-характерни за децата и кои – за възрастните?

- За децата по-характерни са ротавирусите. Ентеровирусите са много огромна група и се срещат при всички възрасти, само че единствено някои от тях могат да доведат до по-сериозни болести. Например коксаки вирусът е от групата на ентеровирусите и може да аргументи миокардит в детска възраст, само че това не е толкоз постоянно срещано.

- В общественото пространство към този момент се вършат прогнози, че още преди края на лятото индийският вариант ще се популяризира и в България. Имате ли към този момент усещания за неговото протичане?

- Имали сме единични случаи в нашата клиника, тъй като това секвениране се прави в София. Нямам директни усещания от този вид, тъй като ние одобряваме единствено тежко заболели пациенти, а индийският вариант като цяло е по-заразен, само че протича с по-лека клинична индикация.

- Каква е вашата прогноза - той ли ще доминира през идващия сезон?

- Не знам каква прогноза да ви дам. Вече се появиха пет-шест сероварианта. Явно вирусът се приспособява и променя. Очевидно всички РНК-вируси имат дарба за огромна неопределеност, както СПИН и хепатит С, по тази причина е мъчно да се управляват. Не мога да кажа, само че допускам, че вирусът няма да спре дотук. И колкото и да ми е неприятно, ми се коства, че в края на август-септември ще има нов пик на заболеваемостта.

Аз персонално не виждам различен метод да се предпазим и да предотвратим този сюжет, с изключение на всеки от нас да демонстрира заинтригуваност, персонална отговорност към себе си и към близките. И, несъмнено, да се имунизира.

- Споменахте няколко варианта на ковид. Кои от тях очаквате да се разпространят и в България?

- Аз не съм вирусолог. Говори се за южноафрикански, бразилски, индийски. Но не мога да предвиждам. Всичко е допустимо. Виждате, хората към този момент са доста щастливи, че могат да пътуват, потеглиха да обикалят света със съответните документи и проучвания... Не знаем кой и от кое място ще се завърне и какво ще донесе.

В момента от всички наши пациенти 1/3 са с Ковид-19, а останалите – с типично инфекциозна патология, като варицела, марсилска тресчица, която също е типична за летния сезон с активирането на кърлежите. Имаме и пациенти с хепатити.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР