Разединена, изтощена и под подозрение за непрозрачност БСП гласува за

...
Разединена, изтощена и под подозрение за непрозрачност БСП гласува за
Коментари Харесай

Разединена и под сянката на съмнението: БСП гласува за нов председател

Разединена, изтощена и под съмнение за неяснота Българска социалистическа партия гласоподава за собствен ръководител. Това е първият в историята на Българска социалистическа партия директен избор на водач. Четирима са претендентите, които останаха в надпреварата - досегашният водач Корнелия Нинова, към този момент някогашният й заместител в партията Кирил Добрев, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков.

 Жаблянов и Красимир Янков приканиха за протест при избора на нов ръководител Виж още

Преди два дни Георги Тодоров подаде декларация за отвод от конкуренцията и регистрацията му бе заличена. Избирателите ще бъдат предупреждавани в изборната секция, че гласът им за Тодоров ще бъде регистриран като нереален.

" Няма равнопоставеност в директния избор - редовият член на Националния съвет не може да има същото медийно отразяване и партийна поддръжка като настоящия ръководител. Участвах и се надявах в конкуренцията да има повече младежи, тъй като в партията се е натрупало голямо съмнение и тъй като се нуждаем от нов жанр и способ на ръководство. Надявах се на почтен и либерален избор, само че след един месец акция виждам, че това не е допустимо ", разгласи Тодоров.

Други двама от номинираните за поста - Валери Жаблянов и Красимир Янков, приканиха в обща позиция социалистите за безучастие в директния избор, поради опорочената, по думите им, процедура. Според тях основаната организация е причина за груби операции и замяна на действителния резултат.

Корнелия Нинова дефинира като протест апела за негласуване, а опозицията го отдава на неналичието на обективни правила.

" Създадената организация е причина за груби операции на процедурата по изборите и замяна на действителния резултат ", обявиха Жаблянов и Янков, като подчертаха че съгласно тях директният избор блокира партията с растящо вътрешно опълчване. Двамата сигнализираха, че дейностите на управлението водят до извода, че се налагана единствено кандидатурата на Корнелия Нинова в прорез с авансово декларираните планове.

 Трима от претендентите за водач на Българска социалистическа партия упрекнаха управлението в нечестни избори Виж още

Посочените от тях рискове за подправяне на избора неведнъж бяха изтъквани от опозицията, която изрази недоволството си още при непрозрачния метод, по който бяха регламентирани разпоредбите за гласоподаване.

Избирателните секции в страната са 1140. Изборният ден стартира в 7.00 часа и ще продължи до 19.00 часа. Предвидени са три типа секции - стационарни, преносими и мобилни, като мобилната ще се движи по график сред дребни обитаеми места. Въпреки уверенията за запечатване с тиксо, алената ЦИК не съумя да убеди опозицията, че при преместването на бюлетините в преносимите секции няма да се стигне до манипулиране на наличието им, а вотът на мобилните гласуващи няма да бъде следен.

" Да приемем, че имаме регионален град, в който има 418 души в преносима секция. Тази кола би трябвало да обиколи за един ден 418 адреса. Според вас има ли ги тези хора? ", пита главният съперник на Корнелия Нинова за председателския пост - Кирил Добрев.

 Кирил Добрев се кани да победи Корнелия Нинова Виж още

Най-големият въпрос обаче е какъв брой тъкмо социалисти имат право да гласоподават. От изборните описи към този момент са заличени умрелите, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти, само че от Централната комисия по директния избор не са претендирали от общинските комисии информация за окончателния брой на гласоподавателите по места. Оправданието гласи, че по устав броят на левия електорат ще стане дефинитивно явен едвам след осъществяване на вота.

По предварителни сметки броят на гласоподавателите е към 80 000, само че от тях трява да отпаднат умрелите и напусналите. Колко са те обаче никой не споделя.

Спорът към броя не е самоцелен. Причина да се трансформира в централна тематика е това, че резултатите от вота е бъдат приети единствено в случай че са взели участие над 50% от имащите право на глас. В месеците преди избора кръгът към Корнелия Нинова даже изпадна в неловката обстановка да се пробва да понижи математически електората на Българска социалистическа партия, с цел да увеличи възможностите си за валидиране на възможна своя победа. Към 31 декември 2019 година по данни на локалните структури социалистите са били малко над 84 хиляди. Според шефа на ЦИК Емил Войнов към 17 август са били към 80 хиляди

Резултатът от гласуването се чака да стане явен в края на неделния ден. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19 септември. За 26 септември е планувано съвещание на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия, на което би трябвало да бъде определен Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

 Красимир Янков: Няма правила, изборът за ръководител на Българска социалистическа партия към този момент е изопачен Виж още

" Ако изборната интензивност не прескочи 50%, Националният съвет би трябвало да насрочи нова дата за избор. Другият вид е конгресът да промени устава. В последните години няколко пъти имаше оферти за смяна на тази точка от устава, само че конгресът ги отхвърляше. Съмнявам се, че конгресът ще анулира директния избор на ръководител, даже той да е неточен. Единственият вид е Националният съвет да насрочи нова дата за избор ", изяснява шефът на ЦИК на Българска социалистическа партия Емил Войнов.

Отсега обаче е ясно, че при сянката на подозрение няма да изчезне елементарно и при каквото и да било развиване крайният резултат може да бъде акатуван в съда, както се заканват част от представителите на все по-широката съпротива в Българска социалистическа партия. В разгара на антиправителствените митинги и на фона на приближаващите парламентарни изботри това слага партията в комплицираната обстановка да дава отговор на обвинявания за използване на същите изборни способи, за които самата тя упреква ръководещите от ГЕРБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР