Раздорът в управляващата коалиция, предизвикан от на Има такъв народ

...
Раздорът в управляващата коалиция, предизвикан от на Има такъв народ
Коментари Харесай

Конфликтът в коалицията за БНБ ескалира с бойкот срещу министър на ИТН

Раздорът в ръководещата коалиция, провокиран от на " ИТН " за шеф на Българска народна банка, ескалира през последните два дни, обхващайки и други основни ресори под контрола на партията. Както е известно, " Продължаваме промяната " издигна шефа на парламентарната си група Андрей Гюров за шеф на Българска народна банка, изразявайки явното си противоречие с препоръчаната от Има Такъв Народ кандидатура на Любомир Каримански , който не се употребява с поддръжката и на другите две обединения в обединението Българска социалистическа партия и " Демократична България ". И до момента в който Има Такъв Народ отхвърля да отдръпна Каримански, разчитайки явно на поддръжка от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи, напрежението се ускори след контраофанзива на Слави Трифонов , който сряда нападна с фейсбук изказване премиера Кирил Петков и.

Трифонов настоя Петков да продължи да поддържа ветото на България против започването на договаряния за участие на Скопие в Европейски Съюз.

Конфликтът сред двете обединения в допълнение се разрасна в четвъртък, откакто се оказа, че втори следващ ден Политическа партия, дружно с Българска социалистическа партия и Демократична България, бойкотира опитите на Има Такъв Народ да прокара през Народното събрание заветното решение за разплащането на старите контракти за настоящи поправки на пътищата на.

Така ориста на предстоящото от строителния бизнес решение за топене на заплащанията за ремонтите на пътища остава висящо, без значение че казусът стои повече от 9 месеца. Идеята на решението бе претендираните от строителите над 1 милиарда лв. да бъдат разплатени на два транша. Първо да се заплати 50% от сумата - към 520 млн. лева, а остатъкът - след проверка на договорите. Заложено бе още актуалните контракти, които бяха прекъснати предварително по времето на служебния кабинет и всеобщо изтичат в края на юни, да бъдат удължени до края на септември.

беше импортирано в Народното събрание от група депутати от всички партии в ръководещата коалиция, отпред с ръководителя на парламентарната комисия по районна политика Настимир Ананиев (ПП). Неговата комисия даде, само че в сряда решението беше, която не съумя да събере кворум.

В четвъртък сутринта Народното събрание отсрочи разглеждането на плана за петък, като следобяд двете комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси, трябваше да го гласоподават.

Проектът беше разпределен на правната комисия късно през вчерашния ден след проваленото съвещание на финансовата комисия и заплашителният статус на Слави Трифонов за Българска народна банка и Северна Македония. Включването на нова комисия, която да прегледа поправките, беше явен знак, че Политическа партия счита да продължи протакането с плана, който е импортиран от депутати, само че на процедура е по искане на районния министър Гроздан Караджов (от квотата на ИТН).

По неофициална информация на Mediapool повода за забавянето на проекторешението е, че по този начин Политическа партия желае да даде знак на Има Такъв Народ да спре да се пробва да извива ръцете на сътрудниците си във връзка идния избор на шеф на Българска народна банка.

Така борбата към Българска народна банка прерасна в още по-голямо разтърсване с блокирането на проекторешението за пътищата. А има капацитет и за още проблеми, тъй като от нощес депутатите от Има Такъв Народ обмислят дали да не стартират да бойкотират всички съвещания на всички комисии, с цел да неодобряват държавното управление и сътрудниците си в ръководството, настояват източници на Mediapool. Засега обаче хората на Трифонов не престават да вземат участие в комисиите.

Евентуалният протест на Има Такъв Народ наподобява все по-възможен , откакто в четвъртък и плануваните две комисии бяха провалени още веднъж заради липса на кворум. Представителите на Политическа партия и Демократична България не пристигнаха на съвещанията, а решението е било взето в последния миг. Заради раздора бюджетната комисия не съумя да организира и планувания блиц надзор на финансовия министър Асен Василев, който въобще не се яви в залата.

Вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов (ИТН) предизвести, че последствията от нерешаването на казуса може да бъдат " пагубни ", а самият той бил " обезверен ". Причината е, че не може да разпорежда осъществяването на пътни поправки.

Караджов предизвести, че може да се стигне до митинги по едно и също време на пътния и транспортния отрасъл , които щели да окупират Народното събрание. Едните ще стачкуват, тъй като към този момент повече от година не си получават парите, а другите - поради дупките по пътищата и насилственото прекосяване на тежкотоварния трафик през прохода Витиня, а не по автомагистрала " Хемус ".

Какво споделят партиите публично за напрежението?

В четвъртък Станислав Балабанов от Има Такъв Народ повтори и доразви тезите на водача си Слави Трифонов от снощния статус за Българска народна банка и Македония и съобщи, че се надява " тези, които са си мислели, че ще продадат националните ни ползи, да ревизират позициите си, тъй като в противоположен случай такива проблеми са доста по-сериозен проблем, в сравнение с гуверньорът на Българска народна банка ".

" Той (Трифонов- бел.ред) беше пределно явен. Има неща, които са надпартийни, които не подлежат на никакви сделки. За страдание, информацията е такава. Тук вие в ролята си на мои сътрудници публицисти, вашите въпроси би трябвало да са директни и ориентирани и да търсите съответните отговори от министър-председателя във връзка с позицията му със Северна Македония. България не е за обмен, няма цена, на която да се продаде националния интерес, нашата история, която е хилядолетна и нашите исторически връзки със Северна Македония, без значение кой е министър-председател ", съобщи още Балабанов, повтаряйки опорните точки на проруската партия " Възраждане ".

Според него обстановката с двамата претенденти на партии от ръководството за гуверньори е " кристално ясна ". " Ние ще си стоим зад нашия претендент безапелационно. Другата седмица това ще се реши в пленарна зала (...) Нито ще си тръгнем, нито ще бъдем афектирани, в случай че другият претендент завоюва ", съобщи още Балабанов, чиято партия се срутва по рейтинг, съгласно последното изследване на " Маркет линск ".

Кандидатът на Политическа партия за поста Андрей Гюров от своя страна отхвърли в Народно събрание да има общо с процедурата. " Няма процедурна игра към избора на гуверньор на Българска народна банка ", сподели той.
На въпрос дали в случай че съперникът му бъде определен за гуверньор с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, това ще сътвори ново разтърсване обединението, Андрей Гюров сподели, че сигурно ще бъде неприятен знак, само че обединението е преодоляла много рецесии досега.

Гюров уточни, че не вижда като реален разновидността той и Каримански да се отдръпват, с цел да стартира процедурата отначало. " Имаме поддръжката на своите парламентарни групи. От друга страна, " Демократична България " също взеха решение да поддържат моята кандидатура. За мен най-важно на този стадий е в консултациите, които организирам в Народното събрание с обособените парламентарни групи е да печеля поддръжката на обединението. Предстои Българска социалистическа партия да вземат своето решение. Проведох с тях доста положителни, градивни диалози ", посочи Гюров.

" Любомир Каримански е много упорит и се стреми към този пост към този момент три Народното събрание. Не чакам от него да изтегли своята кандидатура ", добави той.

По мотив Българска народна банка, от Българска социалистическа партия към момента не са оповестили публично кой от двамата претенденти ще поддържат, въпреки по неофициална информация поддръжката им да е за Гюров. Георги Свиленски разгласи, че решението ще бъде взето от парламентарната група на Българска социалистическа партия във вторник.

За Северна Македония Свиленски акцентира, че позицията на Българска социалистическа партия е непроменена – повдигане на ветото единствено след изпълнени задължения към България.

Той означи, че няма информация министър председателят Кирил Петков персонално да се е договорил да пуснем Северна Македония в договарянията за Европейски Съюз до юни, каквато теза изрече Трифонов в сряда вечерта.

" Чисто механически, в случай че щете, няма по какъв начин да се случи. Много неща имат да бъдат изпълнявани, които не са изпълнени. Няма по какъв начин да се случи заради несъблюдение на контракта ", сподели още Свиленски.

" Задкулисни диалози няма, посочили сме още през цялото време на тази коалиция, че диалозите се водят намерено, с причини и когато е допустимо - и пред обществото, и пред медиите. Така че, няма задкулисие, има интензивни съвещания с оглед отбрана на националния интерес ", сподели Андрей Гюров във връзка изказванията на Трифонов.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов също отхвърли да е имало секрети сделки да вдигнем ветото за Северна Македония и акцентира, че такива не може да има. По думите му тематиката е била разисквана и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лаейен и ясно е обяснено какъв брой е комплицирана тематиката, а напън и извиване на ръце няма.

" Решението за възможна смяна в българската позиция може да бъде взето единствено от Народното събрание. Имаме рамкова позиция на България, която обвързва държавното управление ", уточни Иванов и напомни, че на КСНС при президента позицията е препотвърдена. " В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема никакви задължения ", зави още той.

Иванов призна, че обединението е комплицирана и " има страсти, хора сме всичките, само че би трябвало да се поеме отговорността ".

Според него, колкото и противоречиви тематики да има, сътрудниците осъзнават отговорността. " Очевидно, че изборът на началник на Българска народна банка също е част от факторите, които основават напрежение ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР