Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар,

...
Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар,
Коментари Харесай

Радан Кънев: Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар

" Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически призрачен сън ", съобщи пред Радан Кънев, член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ДБ пред Българска национална телевизия.

" Това е юридически и политически доста сложен, само че вероятен сюжет. Защото, в случай че границата на Европа бъде теглена по Дунава - това е хилядолетна естествена граница, тя там ще остане - би трябвало да сме наясно. Така че решението за приемане или неприемане на австрийското предложение за " въздушен Шенген " или усъвършенствана негова версия би трябвало да е общо сред България и Румъния. Ключовият риск е разделянето на двете страни и основната ни цел, когато желаеме да влезем в Шенген, е да не допуснем делене с Румъния. Ако ни разделят, България остава част от Балканите, макар че сме член на Европейския съюз ", сподели Радан Кънев.

Евродепутатът акцентира, че Шенген е средство и че никой не приказва за какво желаеме да влезем в безвизовото пространство.

" Политическият ни спор сега доста припомня на една чалга ария за Шенген от 1995 -1996 година, за жалост. Искаме Шенген, с цел да бъдем пълностоен, 100%-ов член на Европейския съюз, да приключим процеса по нашата интеграция, дружно с еврозоната. Второ - с цел да бъдем част от едно общо пространство на сигурност и продан на данни, в което дълго време не бяхме допускани, най-вероятно заради подозрения за това, че службите ни не са сигурни и поради равнищата на корупция в България. Трето - да не допуснем делене сред България и Румъния. На четвърто място е директният стокообмен. Тук " въздушният Шенген " няма да помогне. Също толкоз значимо е привличането на вложенията ", сподели още Кънев.

Той разяснява и тематиката с демонтажа на Паметника на Съветската войска в София.

" По-същественото тук е, че първото решение за премахването на Паметника на Съветската войска на Столичния общински съвет е преди 30 години. Случващото се е осъществяване на доста от дълго време взето решение, което през годините няколко пъти е било потвърждавано. Също по този начин това не е боен паметник. Военните паметници имат доста ясна интернационална наредба. Те са святи, тъй като това са костите на починали хора. Руските военни гробища и паметници в България - ние се грижим за тях прелестно ", счита Кънев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР