Разделя ли се България с 20% от държавния поземлен фонд?

...
Разделя ли се България с 20% от държавния поземлен фонд?
Коментари Харесай

Една пета от държавната земя за продан: Фалшива новина, но не съвсем

Разделя ли се България с 20% от държавния аграрен фонд? Този въпрос провокира следващия трус към плана за Бюджет 2024, който беше показан в елементи в края на предходната седмица. По всичко наподобява, че занапред ще има доста политически разногласия по тематиката - най-ключовият белег за това са политическите изявления " на едро " от всички заинтригувани страни.

По следите на едни 340 млн. лв.

В петък в някои уеб сайтове се появи мнение на земеделския министър Кирил Вътев, обвързвано с бюджетната процедура и по-специално с прогнозните доходи за 2025 година
 Приходната част на бюджета куца
Приходната част на бюджета куца

В края на септември КФП е с недостиг от 780 милиона лв.

" Прогнозната стойност на касовите доходи от продажбата на земи от държавния аграрен фонд посредством поименни компенсационни бонове (ПКБ), посочени в препоръчаната рамка за бюджет на Министерство на земеделието и храните за 2025 година е в размер на 340 млн. лева За тази стойност, при допускане на продажба посредством търг на земи от държавния аграрен фонд (ДПФ) за притежатели на поименни компенсационни бонове, на обезщетителни записи и на жилищни обезщетителни записи, ще са нужни по предварителни планове почти 700 000 дка., което съставлява 1/5 от наличния държавен аграрен фонд ", написа Вътев.

Той отбелязва, че даването чартърен и аренда на държавни земи носи по към 90 млн. лв. доходи годишно.
 Николай Василев: Приходите в Бюджет 2024 са надценени, страната задлъжнява рисково
Николай Василев: Приходите в Бюджет 2024 са надценени, страната задлъжнява рисково

Икономистът се усъмни в скорошното ни присъединение към еврозоната

С оглед условията на Закона за собствеността и използването на земеделските земи, при възможен търг 60% от цената се заплаща с компенсаторки, а останалите - с парични средства по пазарна оценка.

Темата се политизира

Темата беше подета още същия ден от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, съгласно който става дума за " безусловно скандално решение на Асен Василев ". той прикани земите да бъдат раздадени на млади фермери

Адемов дефинира обезщетителните бонове като " едни хартийки, които преди време са купени за стотинки с номинал 1000 лв. примерно в този момент ".
 Европейска комисия
Европейска комисия " срина " макрорамката на българския проектобюджет за 2024 година

Заложените данъчно-осигурителни доходи са прекомерно оптимистични

В началото на новата седмица ръководителят на земеделската комисия в Народно събрание Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) - приходите може да се окажат по-високи от 340 млн. лв.. " Предлагане на земеделска земя към този момент няма в България, пазарът е сложен, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като размери към момента най-вече ги има страната. Интерес би имало голям и могат да влязат даже и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета ", съобщи тя пред БНР, като добави, че е " управническо решение " дали земята ще се продава или ще се отдава.

Танева добави, че спор по тематиката в отрасловата комисия не е имало и през тази седмица евентуално той ще се организира.

дефинираха дейностите на финансовия министър като " нарушаване на Конституцията на Република България и следващото национално изменничество ": " Под претекст в Бюджет 2024 да се заложи един неестествен 3 процентен недостиг, ще се даде опция избрани лица да закупят за жълти стотинки една пета от Държавния аграрен фонд на България ".

Президентът Румен Радев на бюджета, като дефинира възможното разпродаване на държавна земеделска земя като " неприемливо ": " Тази земя е стратегически запас, обвързван с нашата национална продоволствена сигурност, и не може да бъде пропилявана поради настоящи бюджетни потребности, нито да служи като отплата за невъзможността да се ръководят държавните финанси ". Държавният глава видя и риск от злоупотреби.

Самият Асен Василев също разяснява пред медиите проблема, само че прекомерно сбито. На брифинга за представянето на проектобюджета: " Няма такива доходи, заложени в бюджета за 2024 година, това са някакви подправени вести, които циркулират ".

Какво написа в документите

Пълният " пакет " на плана за Бюджет 2024 е в действителност цялостен. Там са всички документи, свързани с процедурата.

Сред тях е и справката за отразяване на мненията от другите ведомства в хода на съгласуването на плана. Сред всички тях е и това на агроминистъра.

Становището на Кирил Вътев обаче остава с резолюция " Не се приема ". Мотивът: " Предложението ще бъде прегледано на по-късен стадий при правенето на Средносрочната бюджетна прогноза 2025-2027 година ".

Така в проектобюджета на Министерство на земеделието и храните частта с обновената бюджетна прогноза за 2025 съдържа спомагателни неданъчни доходи в частта " Други ", която е с тъкмо 340 млн. лв. по-голяма както от тази за 2024 година, по този начин и от предстоящото за 2026 година Няма в допълнение разяснение за нея.

Фактически министър Василев е прав - тези доходи не са заложени в бюджета за следващата година, само че явно упованието на финансовото министерство е да се случат. По-догодина.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР