Разчитаме на Вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че

...
Разчитаме на Вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че
Коментари Харесай

Министър Иванов към зърнопроизводителите: Разчитаме на Вашата отговорност, за да гарантираме на хората, че цената на хляба ще е поносима

Разчитаме на Вашата отговорност, с цел да подсигуряваме на хората, че цената на хляба ще е търпима. Ние работим за да подсигуряваме продоволствената сигурност на страната. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов на работна среща с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). По време на полемиката представителите на бизнеса сложиха редица тематики, настоящи за развиването на бранша. Те споделиха, че главните терзания сега са свързани с торовете и горивата, които са съществени за реколтата и прибирането й.

„ Ще предизвикваме среща сред членове на НАЗ и производители и търговци на торове. Така ще може взаимно да търсим работещо решение на компликациите “, осведоми министърът. Той уточни още, че ще се търси опция за механизъм, с който да бъде подсигурен достъпа до горива.

Аграрният министър съобщи, че поддържа настояванията на организацията за данъчна почивка и уточни, че въпросът ще бъде подложен пред Министерството на финансите. „ Поели сме задачата да бъдем проводник на вашите стремежи, приказваме на един и същи език и постоянно сме отворени на разговор с Вас “, разяснява доктор Иванов.

Тема на диалозите бе Стратегическия проект и подпомагането на бранша в новия програмен интервал. Аграрният министър осведоми, че до края на месеца се чакат бележките на Европейската комисия по проекта, след което те ще бъдат разисквани на Тематична работна група. „ Какви тъкмо ще са опциите за поддръжка ще е ясно откакто комисията даде своето мнение “, посочи доктор Иванов.

От асоциацията сложиха въпроси за напояването и цената на водата, като министърът осведоми, че се чака през есента да стартира рехабилитация на канали на „ Напоителни системи “. По думите му цялостното възобновяване би трябвало да завърши до края на 2025 година, а всяко едно ремонтирано оборудване ще води до намаление на стойностите на водата.

„ До края на юни би трябвало да бъде показан за публично разискване Закона за браншовите организации “, сподели земеделският министър. Той посочи, че законът се основава от работна група, включваща представители на министерството и външни специалисти, като сега документът е съвсем подготвен. „ Искаме браншовите организации да бъдат изпълнени със смисъл, да се знае кой каква представителност има “, добави министърът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР