Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за

...
Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за
Коментари Харесай

И Албания разчита на България за европейското си бъдеще

" Разчитаме доста на вас и оценяваме напъните на България за разширението на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-хубавия метод. " Това съобщи президентът на Албания Илир Мета по време на среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева.

На срещата Захариева уточни, че връзките сред България и Албания са отлични, а политическият разговор се води на всички равнища. По думите ѝ държавниците би трябвало да работят за увеличение и на икономическите връзки сред двете страни.

 Сърбия отново благодари за позицията ни за Западните Балкани
Сърбия отново благодари за позицията ни за Западните Балкани

България и Сърбия ще работят за развиване на бизнеса сред двете страни

Според Захариева в границите на 2 години Европейски Съюз ще бъде управляван от 4 страни, които поддържат разширението в посока Западните Балкани - България, Австрия, Естония и Румъния. По думите ѝ това е огромен късмет за страните от района.

Критериите, който би трябвало Албания да покрие, по пътя към Европейски Съюз са свързани основно с върховенството на закона, административната промяна, битката с проведената престъпност и правата на индивида в страната. В този подтекст външният ни министър сложи и въпроса за признаването на българското малцинство в Албания.

Българското малцинство не е упоменато в проектозакона на държавното управление, който следва да бъде импортиран в Народното събрание, макар резолюцията на Европейския парламент, призоваваща това да стане. " Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост сред двете ни страни ", сподели Захариева.

По този въпрос президентът Илир Мета уточни, че ще наблюдава законопоекта. Той добави, че " никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин ".

 Захариева загрижена за малцинствата в Сърбия
Захариева загрижена за малцинствата в Сърбия

От кабинета в Сърбия дали обещание, че българските общности ще получат родно телевизионно наличие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР