Разчистване на руините на хотел „Вероника“Заболяване на адвокат и на

...
Разчистване на руините на хотел „Вероника“Заболяване на адвокат и на
Коментари Харесай

Болни адвокат и подсъдим отложиха процеса за трагедията в хотел „Вероника“

 Разчистване на руините на хотел Разчистване на руините на хотел „Вероника“
Заболяване на юрист и на обвиняем отложиха старта на процеса за гибелта на четирима строителни служащи, починали през април 2015 година при сриването на хотел „Вероника“ в комплекс „Слънчев ден“. Подсъдими по делото са седем души – строителните надзорници Валентин Пенчев и Виолета Данова от „Инекс консулт“, Валентин Тонев, контрольор по здраве и сигурност в „Планекс“, сътрудника му от „Бултранспорт груп“ Пламен Николов, техническият началник на обекта Мехнур Манав, координаторът по безвредни условия на труд Йовко Русев и шефът на компанията подизпълнител „Дигинг“ Георги Георгиев. Според свидетелски показания точно той убедил четиримата служащи против бонус от 5000 лева да влязат с къртачи на първия етаж от обекта и да режат носещи колони.
 Златка Стефанова е изгубила брачен партньор и двама зетьове в нещастието. Златка Стефанова е изгубила брачен партньор и двама зетьове в нещастието.
Предприетата в извънработно време акция довела до сриване на хотела, под чиито руини на място починали строителите. „Познаваш ли този човек? Знаеш ли какво аргументи?!“, обърна се в коридорите на съда към Георгиев майката на един от починалите Златка Стефанова, размахвайки фотография на сина си. Жената описа, че нещастието е лишила освен детето й, а и двамата й зетьове. „Оставиха общо 12 деца на плещите ми. Работя на надник в тухларната в Генерал Тошево и едвам свързвам двата края. Нищо няма да върне околните ми, само че желая правдивост и тежки санкции за виновниците“, съобщи Стефанова. Единствено тя пристигна в съда от всички 8 наследници на починалите, които са и частни обвинители по делото. Част от тях са предявили и цивилен искове.

Според обвинителния акт починалите са били пуснати на обекта без наложителния прелиминарен инструктаж за сигурност, а в нарушаване на законовите правила е било позволено безредно унищожаване на обособени градивни детайли посредством изтегляне с въжета и ръчно подсичане на носещи колони, което е довело до загуба на устойчивостта на строителната структура и е провокирало тежкия случай.

Следващото съвещание на съда бе планувано за 13 ноември. Предстои разпит на 26 очевидци и 12 движимости лица. Адвокатите и на двете страни бяха безапелационни, че процесът ще е дълъг и комплициран. Подсъдимите, упрекнати в причиняване на гибел по несъобразителност, не се признават за отговорни. Ако съдът ги откри за такива, може да им наложи санкции от 3 до 10 година отнемане от независимост.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР