Разчистени 100 декара, събрано и изнесено огромно количество изгнила дървесина,

...
Разчистени 100 декара, събрано и изнесено огромно количество изгнила дървесина,
Коментари Харесай

Мисия Лаута 4 приключи с почистени 100 декара и огромен ентусиазъм ГАЛЕРИЯ

Разчистени 100 декара, събрано и изнесено голямо количество изгнила дървесина, голям възторг и стотици усмивки! Това е рекапитулацията от „ Мисия Лаута 4 ”, която завърши преди час. За четвърта поредна година десетки жители се включиха, с цел да оказват помощ в почистването на един от най-големите паркове в града. 
Прочетете още
Тази година акцията събра рекорден брой доброволци – близо 600 души, сред които имаше и ужасно доста деца. Някои бяха пристигнали с родителите си, а други – със спортните клубове, в които упражняват. Сред дейните участници  бяха кметът на града Костадин Димитров, който е един от основателите на Мисия Лаута, ръководителят на Общински съвет Атанас Узунов, зам. кметовете Иван Стоянов, Савина Петкова, Владимир Темелков, Николай Бухалов, кметът на регион „ Тракия ” Георги Гатев, кметът на " Източен " Емил Русинов и доста чиновници на администрацията. Над 100 доброволци от „ Браво, Пловдив ”, дружно с общинските съветници и зам. кметовете на сдружението  съумяха да разчистят огромен терен в западния завършек на гората.

В продължение на 2 седмици чиновници на „ Паркове и градини ”, Доброволно формирование „ Пловдив 112 “ и Аварийно избавяне „ Пловдив “ рязаха паднали и рискови дървета, които през днешния ден бяха изнесени от доброволците, сортирани и готови за транспортиране към базите. В акцията обичайно се включиха дамите от клуб „ Здраве ”,  спортистите от джудо клуб „ Гладиатори “, АСТК „ Тракия “, Волейболен клуб „ Марица “, ДГ " Таня Савичева ", доброволци от " Втори дом ", детският футболен тим на „ Локомотив ”, фенклубът " Локомотив ", тимът по битка на " Локомотив ", клубове по карате и други Директорът на " Паркове и градини " Ангел Георгиев благодари на всички участници за неоценимата помощ със спасяването на парка. 

„ Правим го за децата ни. Тук сме с тях, с цел да им покажем какъв брой е значимо да се грижат за природата, да пазят непорочност и да оказват помощ. Надяваме се с общи старания да запазим парка ”, съобщи Донка Георгиева, която бе пристигнала на акцията с двамата си сина.

„ Знаем, че едновременно няма да стане, само че четири години след първата акцията гората към този момент наподобява много по-добре. Аз съм тук съвсем всеки ден, тук си почивам както на никое място другаде и по тази причина поздравявам всяка самодейност, чиято цел е да запази и облагороди Лаута ”, добави Силвия Петрова.

Тази година към акцията се причислиха и хора от други квартали. „ Може би самодейността би трябвало да се разшири и да обхване и другите огромни паркове в Пловдив – Гребна база, Розариума, Младежки рид. ”, разяснява Светослав Енчев от „ Браво, Пловдив ”. Според него такива начинания сплотяват хората и ги вършат съпричастни към проблемите в града.

„ Винаги можем да кажем, че това не е наша работа и да чакаме на общината, само че това е нашият град, ние всички живеем в него и е наша отговорността да го пазим чист и зелен. Да отделиш два часа от персоналното си време е допустимо, а сами виждате, когато го създадат доста хора какви са резултатите ” разяснява Иво Христев, който е зам. кмет на регион „ Тракия ”.

Кметът Костадин Димитров даде поръчка, че след разчистването на Лаута, ще стартира и поетапно залесяване с устойчиви типове.

Началото на самодейността бе сложено преди 4 години от   TrafficNews,   Костадин Димитров, който бе кмет на регион " Тракия "   и някогашният началник на Оперативна програма " Паркове и градини " Веселин Козарев. 

Доброволците от Пловдив 112 бяха обезпечили медицински екип, само че за благополучие потърпевши нямаше. За участниците имаше минерална вода и сандвичи.

Окончателните данни за изнесената дървесина ще станат ясни, откакто екипите на " Паркове и градини " съумеят да изнесат камарите от дънери и клони през идната седмица. 

Поради големия интерес към самодейността управлението на регион " Тракия " възнамерява в края на годината провеждането на още една акция в Лаута. 

 









 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР