Разчети и анализи бяха правени още когато беше приета промяната

...
Разчети и анализи бяха правени още когато беше приета промяната
Коментари Харесай

Бисер Петков: Новата методика за пенсиите беше създадена в името на стабилността на системата

Разчети и разбори бяха правени още когато беше призната смяната в Кодекса за обществено обезпечаване през 2015 година. Става дума за отпадането на трите най-хубави години преди 1997 година, последните 15 преди 1997 година. Именно обстоятелството, че за част от пенсионерите данните, плановете демонстрират, че това ще бъде неподходяща смяна, се отсрочи влизането й в действие от началото на 2019 година. Това сподели в утринния блок на БТВ „ Тази заран " Бисер Петков, министър на труда и обществената политика. След като настоящия разбор на Национален осигурителен институт сподели, че към момента има относително огромен брой пенсионери, които ще бъдат отрицателно наранени от тази смяна, се взе решението хората да изчислят по кой метод е най-добре да се пенсионират, добави той. Ако законопроекта, който е импортиран, бъде признат и влезе в действие, хората ще имат право да избират, това би трябвало да става по едно и също време с подаване на заявката за разпределяне на пенсия, по коя методика и по кой ред ще им бъде изчислена пенсията, сподели още общественият министър. Хората ще продължат да имат опцията посредством системата за пресмятане през уеб страницата на Национален осигурителен институт, да изчислят прогнозната си пенсия съгласно другите формули и да създадат осведомен избор по какъв метод желаят да се пенсионират.

Великденски добавки от 40 лв. към априлските пенсии ще имат над 1.3 милиона пенсионери и те ще могат да се изплащат с априлските пенсии, добави още общественият министър.

Относно тематиката с новата методика за оценка на самостоятелните потребности на хората, които би трябвало да получат персонален помощник и рецензията, че критериите са прекомерно субективни, Бисер Петков съобщи, че са били положени доста старания при създаването на методиката и на правилника за използване в Закона за хората с увреждания. Бяха положени старания това да бъде методика, основана на един нов за нашата процедура метод - био психо-социален, на база на който е и актуалния метод в оценка на функционалността, уврежданията и здравето на хората - методика, която се ползва от Световната здравна организация, добави той. На база на тази методология е създаден въпросника, формуляра, по който в действителност служителят, който е водещ случая, прави изцяло проучване на индивида с увреждане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР