„Разбийте империалистите“: Ким от Северна Корея и руският Путин си разменят писма

...
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и руският президент
Коментари Харесай

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин си размениха писма, обещавайки да развият връзки в това, което Ким нарече „дългогодишни стратегически отношения“.

Писмата отбелязват 78-ата годишнина от освобождението на Корея от японското колониално управление от 1910-1945 г., което също се чества като национален празник в Южна Корея.

В писмото си до Путин във вторник Ким каза, че приятелството между двете страни е изковано през Втората световна война с победата над Япония и сега „напълно демонстрира своята непобедимост и мощ в борбата за разбиването на произволните практики и хегемонията на империалистите “, каза държавната информационна агенция KCNA.

„Твърдо съм убеден, че приятелството и солидарността... ще бъдат доразвити в дългосрочни стратегически отношения в съответствие с изискванията на новата ера“, цитира Ким в писмото.

„Двете страни винаги ще излизат победители, силно подкрепящи и сътрудничещи една с друга в хода на постигане на общата им цел и кауза.“

Съединените щати обвиниха Северна Корея, че предоставя оръжия на Русия за нейната война в Украйна, включително артилерийски снаряди, ракети и ракети. Пхенян и Москва отрекоха да има сделки с оръжия.


„Дълбоко загрижен“

Москва и Пхенян – и двете все по-изолирани от Запада и натоварени със санкции – се сближиха, откакто Кремъл разположи войски в Украйна и започна широкомащабни военни действия миналата година.

Миналия месец руският министър на отбраната стоеше рамо до рамо с Ким, докато разглеждаха най-новите ядрени ракети и атакуващи дронове на Северна Корея на военен парад в столицата Пхенян.

Вашингтон остава „дълбоко загрижен“ относно това, че Северна Корея подпомага военните усилия на Русия в Украйна и вярва, че Москва се стреми да увеличи сътрудничеството си с Пхенян, каза заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател.

„Всеки вид сътрудничество в областта на сигурността или оръжейна сделка между Северна Корея и Русия със сигурност би нарушил поредица от резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, каза Пател на редовен брифинг за новини.

В посланието си до Ким Путин също обеща да засили двустранните връзки.

„Сигурен съм, че ще засилим двустранното сътрудничество във всички области за благополучието на двата народа и стабилната стабилност и сигурност на Корейския полуостров и цяла Североизточна Азия“,  каза Путин в изявление, разпространено от Кремъл.

Лидерите на Южна Корея, САЩ и Япония са готови да обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността относно Северна Корея, Украйна и други въпроси на тристранна среща на върха в петък в Кемп Дейвид.

„Грозно враждебно лице на САЩ“

В отделна депеша на KCNA заместник-министърът на външните работи на Пхенян, Ким Сон Гьонг, разкритикува САЩ за свикването на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията с правата на човека в Северна Корея.

Срещата, насрочена за четвъртък и поискана от САЩ, Албания и Япония, ще бъде първото официално публично събиране на 15-членния съвет по въпроса от 2017 г. насам. Но Китай се противопостави, като каза, че това само ще „засили конфронтацията и антагонизъм”.

Ким, заместник-министърът, каза, че планираната среща „открито разкри грозното враждебно лице на САЩ, изпълнено с чувство за конфронтация“, като същевременно подчерта реалността на съвета, който „е изпаднал в дисфункция под принудителната власт на САЩ и злоупотреба с власт“.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР