Разбивайки надеждите за примирие, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви

...
Разбивайки надеждите за примирие, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви
Коментари Харесай

Нетаняху разби надеждите за примирие, заяви, че ще използва „пълна сила“ срещу „Хизбула“

Разбивайки очакванията за помирение, министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху съобщи през днешния ден, че Израел ще продължи да нанася удари по ливанското шиитско придвижване „ Хизбула “ и няма да спре, до момента в който не реализира задачите си. Нетаняху съобщи това, кацайки в Ню Йорк, с цел да участва на Общото заседание на Организация на обединените нации, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

По време на събитието американски и европейски чиновници упражняват напън върху двете страни от спора да одобряват препоръчано 21-дневно преустановяване на бойните дейности, с цел да се даде време за дипломация и да се избегне пълномащабна война.

Стотици души починаха в Ливан тази седмица, откакто Израел доста ускори ударите, потвърждавайки, че нападна военните качества на „ Хизбула “. Израелските водачи обявиха, че имат намерение да спрат продължаващия над 11 месеца огън през границата от военната формация, който накара десетки хиляди израелци да изтеглят домовете си в северната част на страната.

Нетаняху съобщи, че политиката на Израел „ е ясна – продължаваме да удряме „ Хизбула “ с цялостна мощ и няма да спрем до постигането на задачите си, главната от които е завръщането на жителите на севера в сигурността на домовете им “.

Малко преди мненията на Нетаняху Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) оповестиха, че при въздушен удар в предградие на Бейрут са ликвидирали командира на дронове на „ Хизбула “ Мохамед Хюсеин Сурур. От групировката към момента няма удостоверение на това.

Израел приказва за допустима сухопътна инвазия в Ливан, с цел да прогони „ Хизбула “ надалеч от границата и разположи хиляди бойци на север в подготвеност. Хиляди ливанци избягаха от южната част на страната през последната седмица.

Ескалацията породи опасения от повтаряне на войната от 2006 година сред двете страни, която аргументи опустошения на огромни елементи от Южен Ливан и други елементи на страната и която докара до тежък ракетен обстрел на „ Хизбула “ по израелските градове.

" Сега сме изправени пред риска от неограничена война. Нова пълномащабна война може да бъде опустошителна както за Израел, по този начин и за Ливан ", сподели министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин след диалози със своите английски и австралийски сътрудници в Лондон.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещна с израелски представители в коридорите на Организация на обединените нации, обсъждайки с тях предлагането за помирение. Той съобщи, че огромните страни, европейците и арабските народи са обединени - „ всички приказват с един явен глас за нуждата от това преустановяване на огъня “, само че и че не може да приказва от името на Нетаняху.

„ Хизбула “ към момента не е дала отговор на предлагането за прекъсване на боевете. Временният министър председател на Ливан Наджиб Микати го приветства, само че държавното управление му няма въздействие върху групировката.

Кабинетът на Нетаняху омаловажи самодейността, като сподели в изказване, че това е единствено предложение и Израел ще продължи да се пази против офанзивите на „ Хизбула “, идващи от Ливан.

Междувременно крайнодесен сътрудник в съдружното държавно управление на Нетаняху заплаши през днешния ден, че ще се отдръпна от него, в случай че се реализира помирение.

„ Ако краткотрайно преустановяване на огъня стане непрекъснато, ние ще подадем оставка от държавното управление “, сподели министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, началник на партията „ Еврейска мощ “.

Ако Бен-Гвир напусне обединението, Нетаняху ще загуби парламентарното си болшинство и държавното управление му ще падне, макар че опозиционните водачи споделиха, че ще предложат поддръжка за съглашение за преустановяване на огъня.

Израелските военновъздушни сили ще пресекат всяка оръжейна доставка от Иран за " Хизбула ", като се приготвят да подкрепят сухопътните войски в наземна интервенция против ливанската шиитска формация, съобщи през днешния ден командващият Военновъздушни сили на Израел генерал-майор Томер Бар, представен от Ройтерс.

" В Ливан ние ще предотвратим всяка опция за оръжейна доставка за Ливан от Иран ", съобщи военачалник Бар. " Самоувереността на Насралла зависи от доставките от Иран ", добави той, визирайки водача на " Хизбула " Хасан Насралла.

" Готвим се един до друг със Северното командване за сухопътни маневри. Готови сме, в случай че ни задействат. Това решение ще го вземат горе ", декларира Бар на военнослужещи във видео, публикувано от израелската войска, показва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР