Разбира се, че трябва да се вярва на този запис,

...
Разбира се, че трябва да се вярва на този запис,
Коментари Харесай

Бивш шеф във Военното разузнаване Иван Пенков: От 2000 г. насам се правят съгласувания на шефовете на служ...

" Разбира се, че би трябвало да се има вяра на този запис, тъй като такова координиране се прави в нашата процедура на назначение на шефове на службите за вътрешна сигурност и външна сигурност, на разследващите служби. То протича по друг метод, само че става посредством посленика или посредством резидента на разследващата работа на това посолство ", акцентира Пенков.

 

" Аз не мога да кажа с шефа на ДАНС, да вземем за пример по какъв начин е процедирано, само че споделям, че има такава процедура, за която осъждам, примерно по назначението на шефове на разузнаването, на сегашната ДАР, в предните години Национална организация по разузнаването, дори и Военното разузнаване и то във време, кагото ние не бяхме членка на Алианса. Тоест сред 2000 и 2010 година се правеха такива съгласувания ", посочи той.

 

" Всъщност точния термин не настоявам, че е " координиране ", а запознаване на това посолство с концепцията кой да оглави дадена работа.  Това посолство, прави им чест, те в никакъв случай не са казвали " не, няма да го назначавате ". Те споделят - това е ваш избор, нашето мнение е, че той е подобаващ или  че той не е подобаващ за тази служба, заради връзки с да речем, с непозната разследваща работа.

 

Могат да се изредят хиляда претексти, само че решението си остава на България. А това координиране се прави в подтекста на положителните връзки сред членките на Алианса, които изискват сходни стъпки, с цел да се подсигурява вътрешната сигурност в обособените страни ив блока като цяло ".

 

" Аз ще ви посоча един образец, който поради нервността сега, която тече по изтеклия запис за съгласуването за назначенията. Към 1980 година, когато бях назначен за аташе в Турция и в идващите дни си открих квартира, се оказа, че това е квартирата на някогашен заместник-директор на Националната разследваща работа на Турция. Който е наказан за шрионаж в интерес на Съединени американски щати. Турция към този момент беше член на НАТО.

 

Веднага нашите фенове може да помислят, че това е подходящо, откакто Турция по този начин е постъпила. Само след няколко месеца военните в Турция приготвиха и направиха прелом, като една седмица преди да създадат преврата, пратиха единият от командващите въоръжените им сили в Съединени американски щати. И той ги осведоми, да ги успокои, че ще има прелом. Тоест те направиха преврата откакто предизвестиха Съединени американски щати, които са съдружници ", описа Пенков.

 

Той обясни процедурата: " Най-често от Министерски съвет оповестяват имената на претендентите. Аз имам вяра, че е правено такова координиране, да не кажа-  уверен съм. Мен единствено ме изненадва, че това координиране е станало преди да бъде формиран кабинета. Друг въпрос е за какво са избързали ". 

 

По мотив на обявеното в изтеклите записи за координиране на шефове на служби, Пенков сподели: " Смятам, че е вярно това, което са създали. И не споделям позициите на опозиционните партии, които употребяват това за драма.

 

Тези съгласувания по време на Варшавския контракт се правеха и още по какъв начин. Даже в службите, във Военното разузнаване, имаше по един представител на ГРУ. Без координиране с него не можеше да се предприеме нищо, камо ли да бъде назначен някой.

 

Това е редно, това са съюзнически връзки ".

 

Петков се аргументира: " Шефът на Военното разузнаване, на Външното и Вътрешното разузнаване не извършват професионалния си дълг според от това дали са утвърдени от Съединени американски щати или Москва. Те са или експерти, или несъответствуващи за тази служба. Това е единствено един щрих от назначението им.

 

По мотив на коментара на на президента Радев, Панков отговор: " Това го оставям на неговия опит в съюзническите връзки ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР