Разбира се, че не е била техническа повреда причина да

...
Разбира се, че не е била техническа повреда причина да
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Македонската политика става все по-непоносима към българщината

Разбира се, че не е била техническа щета причина да не бъдат позволени български жители да преминат границата с районен съд Македония на 4 февруари. Аз персонално съм изживял толкоз унижения на тази граница още преди 89-та година, че тя ми е черна. Още по югославски времена това беше едно място, където безусловно събличаха българите, гаврейки се с тях. Сега видях нещо сходно. 

Това сподели историкът проф. Николай Овчаров пред Euronews Bulgaria.

Всички вярвахме, че Македония ще тръгне по един нов път като излезе от рамките на тогавашна Югославия. Но, в противен случай, в този момент даже и от югославските времена беше по-лошо. Очевидно е, че е имало забранителни описи. Не може от всички българи да позволен единствено формалната делегация. За такива описи се приказва от доста дълго време, несъмнено и аз съм в някои от тях.

 
Действа се по един метод, който даже и в Титова Югославия не беше юридически. Днешните наследници на югорежима значително ги надминават. Те са техни положителни възпитаници. С тази просръбска линия, те затвърждават неща, одобрени още в режима на Тито.
Аз съм уверен, че счупеният прозорец на македонския клуб в Благоевград е тяхна провокация. Какво по-удобно от един строшен прозорец, който те ще могат да опълчват на пребития човек в Охрид, на блъсканите българи по границите и всичко останало. Обаче това са безусловно неравностойни неща. Трябва да сме подготвени за такива провокации.

Оценявам добре българската реакция през последните месеци, освен в този момент. Смятам, че отзоваването на българския дипломат беше вярно. Призовавам служебния кабинет да продължи тази твърда позиция. Ние от Национален кръг за Македония сме последователи на по-твърдата политика, тъй като тези насмешки с българщината, които те вършат заслужават по-твърда политика.

 
Имаме безбройни благоприятни условия да постановяваме несъгласие върху нейното присъединение, само че още не сме почнали, тъй като те не са почнали договарянията. Моето мнение е, че Северна Македония не желае да влиза в Европейски Съюз. Че това са целенасочени дейности, с които северномакедонските управляващи изпитват търпението освен на България, само че и на Европейски Съюз.
Добре е, че напоследък започнахме да виждаме някои по-добри отговори и от департамента на Съединени американски щати, и от Европейски Съюз. Още обаче би трябвало да се работи в тази тенденция и това е нашият апел - да продължим нашето интензивно деяние и на историци, и на езиковеди, политици и дипломати. Сега е времето да наложим българската позиция такава, каквато е.

Виждаме и позицията на македонската политика и по-специално президента Пендаровски, която става все по-твърда и непоносима към българщината. Всъщност точно за това си разрешават и побои, тъй като крайните националисти добре виждат, че държавната власт се отнася с трогване към тях.

Много ми е забавно, в случай че продължат по този метод какво ще изясняват след няколко месеца, за какво не са почнали тези договаряния, за които толкоз доста приказват. Защо българите не са вписани в конституцията и всички останали неща, които те одобриха дружно с така наречен „ френско предложение “.

На Вашингтон и Брюксел би трябвало да се изяснява и езиковият спор, и историческите проблеми, и проблемите на българите в Северна Македония.

Не съм оптимист за бързото решение на въпроса.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР