Райската градина е библейско място, дълбоко вкоренено във въображението на

...
Райската градина е библейско място, дълбоко вкоренено във въображението на
Коментари Харесай

Истинско място ли е Райската градина

Райската градина е библейско място, надълбоко вкоренено във въображението на християнството и юдаизма… само че основано ли е на действително местонахождение? И в случай че да, къде?

Първо да уточним нещо: подхождаме към този въпрос от рационална позиция. Ясно е, че Райската градина е пропита със символика и има доста аспекти, които не е допустимо да се схванат от рационална позиция (доказателствата за говорещи змии, да вземем за пример, са оскъдни).

Въпреки това, не е безразсъдно да се допусна, че тази митологична градина не е основана на фактически местонахождение.

 Shat al-arab-22

Шат Ал-Араб

Съвсем обикновено, счита се, че местоположението й е мястото, където хората са били основани за първи път. Първите двама души – Адам и Ева – почтено бродят из този парадайс, до момента в който подла змия и неразрешен плод, както знаем, не ги пропъждат (и по този метод цялото човечество) вън от градината, т.е. тук. Твърди се, че този роман символизира еволюционния преход на индивидите от положение на видимо детска непорочност и самодоволство към такова, дефинирано от свободната воля и знанието, както и от злото и гибелта.

Що се отнася до местоположението на градината, то е разказано в Битие 2:10-14 по този начин:

Ключовото е, че се е намирала там, където се събират четири реки. Днес познаваме и две от тези реки: Тигър и Ефрат, които стартират в Турция, след което минават през Сирия и Ирак и се вливат в Персийския залив.

Не е ясно обаче защо се отнасят имената Фисон и Гион. През вековете някои теолози спекулират, че те може да са Ганг в Индия и Нил в Египет. Но други означават, че по този начин редовете в Битие биха имали поради голяма част от Земята.

Джон Калвин, теолог от 16 век, прочут с ролята си в протестантската реформация, написа: „ Мнозина считат, че Фисон и Гион са Ганг и Нил; грешката на тези хора обаче е несметно потвърдена от дистанцията на позициите на тези реки. Хора не желаят да прелетят даже до Дунава; дали тогава един човек в действителност може да населява земя от най-отдалечената част на Азия до края на Европа. “

Въпреки това, въз основа на споменаването на Тигър и Ефрат, можем да предположим, че Райската градина е почерпила известно ентусиазъм от област в Ирак и Иран, където тези две реки се срещат покрай Персийския залив. По-специално, има река на границата сред двете страни, наречена Шат Ал-Араб, която се образува при сливането на двете реки.

 Kibish formation area of archaeology dig

В Кибиш, Етиопия, са открити най-старите вкаменелост от човешки кости

В по-научно отношение: в случай че желаеме да имаме вяра, че Райската градина символизира произхода на хората, тогава безспорно би трябвало да се обърнем към Африка.

Така наречената люлка на човечеството се намира в южната част на континента на към 50 километра северозападно от Йоханесбург. Това място е дом на най-голямата централизация на остатъци от човешки предшественици от където и да е другаде по света. Сред хилядите вкаменелости, открити там, откривателите са намерили и останките на австралопитека – ранен маймуноподобен човешки тип на възраст към 3,4 до 3,7 милиона години.

Така че, в случай че търсим научната Райска градина, наподобява, че Южна Африка и Етиопия са най-хубавият ни залог. Дали тези места в миналото са били дом на парадайс, където в миналото са се срещали четири реки, остава непърва да се дефинира.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР