Районният съд в Бургас взе мярка за неотклонение Задържане под

...
Районният съд в Бургас взе мярка за неотклонение Задържане под
Коментари Харесай

Постоянен арест за тримата каланджии от автобуса - убиец

Районният съд в Бургас взе мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ по отношение на тримата обвинени – Омар А., Ахмад М. и Абдулах А.

В правосъдно съвещание държавното обвиняване пледира за задържането на тримата обвинени под стража, като подчертава на характеристичните данни на всеки от обвинените и на тежестта на осъщественото действие.

Защитникът на Омар А. изиска от съда да му бъде взета мярка за неотклонение „ Задържане под стража “, само че да бъде настанен в Центъра за бежанци от затворен вид „ Бусманци “, поради неговото непълнолетие. Адвокатът на Абдулах А. пледира за по-лека мярка за неотклонение по отношение на него, каквато би могла да бъде „ Паричната гаранция “. Защитата на Ахмад М. също изиска от съда по-лека мярка за неотклонение по отношение на него поради неговата млада възраст, с опция да бъде постановена и мярка за процесуална насила „ Забрана за овакантяване рамките на страната “. Тримата обвинени показаха пред съда страдание за осъщественото.

Според Районен съд – Бургас събраните доказателства сочат, че Омар А., Ахмад М. и Абдулах А. са направили закононарушенията, за които са привлечени като обвинени, т.е. за сегашния състав бе налице обосновано съмнение за авторство на действията. Характерът и степента на социална заплаха на закононарушенията по актуалното обвиняване мотивираха съда да дефинира най-тежката мярка за неотклонение „ Задържане под стража ” по отношение на всеки от тях. Съдебната инстанция съобрази и „ характеристичните данни на лицата, процесуалното им държание по време на осъществяване на действията, особената смелост при осъществяването им, както и опита да избягат и да се укрият от проверяващите органи “. Обвинението за всеки един от обвинените е за тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона.

Бургаският областен съд бе стимулиран да вземе най-тежката мярка за неотклонение по отношение на Омар А., Ахмад М. и Абдулах А. и от събитието, че тримата незаконно са подкрепили голям брой лица чужденци. От друга страна, с оглед идното осъществяване на следствени дейности, възможното задържане на обвинените би подсигурило присъединяване им, което ще докара до навреме привършване на следствието. Независимо от събитието, че тримата имат непрекъснат адрес в Република България, като Абдулах А. е и непрекъснато пребиваващ и трудово зает на територията на страната, наличните по делото данни, че обвинените са се познавали преди осъществяване на действието и тежестта на осъщественото, дадоха съображение на съда за вземането на най-тежката мярка за неотклонение.

Районният съд счете, че съществува и заплаха обвинените да се укрият, в случай че не бъдат арестувани под стража. Процесуалното държание на тримата по време на осъществяване на действието, както и събитието, че след настъпването на пътното транспортно произшествие те са избягали от местопроизшествието, като са били открити след това, мотивираха съда за тази най-тежка мярка.

Относно обвинените Омар А., Ахмад М. няма данни за трудова ангажираност, в противен случай - налице са данни за многократни напускания на Центъра за настаняване на бежанци в Харманли, като за Омар А. „ са налице и данни, че е проблематична персона и е имал участия в спорове на територията на центъра, което е в допълнение съображение за обоснованото съмнение, че е налице опция същите да се укрият и да попречват по-нататъшните следствени дейности “, споделя в претекстовете си правосъдната инстанция.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР