Районният съд в Бургас призна за виновни тримата сирийци, подсъдими

...
Районният съд в Бургас призна за виновни тримата сирийци, подсъдими
Коментари Харесай

Осъдиха тримата сирийци, причинили катастрофата в Бургас, при която загинаха полицаи

Районният съд в Бургас призна за отговорни тримата сирийци, подсъдими за злополуката с рейс с мигранти, при която починаха двама служители на реда. Инцидентът е от края на август предходната година. Тримата получиха ефикасни присъди по обвиняванията за каналджийство. Делото за убийството на Йордан Илиев и Атанас Градев следва. Сирийците получиха редуцирани присъди, защото делото се гледа по съкратената процедура. Давид Сукнаров следи тематиката, към теб.



В трагичния ден на 25 август е можело да пострада и различен служител на реда, който пръв е опитал да спре рейса с мигрантите, стана ясно по време на съвещанието.

„ Виждайки КПП-то, подсъдимият Аднан се обръща към присъстващите в рейса и им споделя: „ Дръжте се " със относително спокоен звук. След като наближават самото контролно-пропусквателен пункт, попитал подсъдимия Муфит какво да прави, той му споделя: „ Минавай през блокадата ", съобщи Христо Христов, наблюдаващ прокурор.

Шофьорът Омар е имал едвам няколко часа уроци зад кормилото преди да подкара рейса и да се вреже в полицейския автомобил.

В правосъдната зала водачът на рейса Омар Аднан още веднъж съобщи, че е малолетен. Разследващите обаче имат безспорни доказателства, че той към този момент е навършил 18 година и въпреки всичко подсъдимият се съгласи с тях. Предлага се, че самият той не знае по кое време е роден.

„ 12 години водят война там. Никой не знае, всички избират дата на раждане на 01.01 и избират някаква година. Там няма към този момент организация, която може да демонстрира тъкмо този човек коя година е роден ", изясни Махер Алиан, преводач от арабски.



Защитата на подсъдимите изиска съглашение с прокуратурата, само че държавното обвиняване не се съгласи.

„ Никак не желая да разясня правосъдни процеси, които са ви доста добре известни, против известни персони, където за много по-тежки действия, се постановат условни санкции. Защо тук се желае максимумът? ", разяснява адв. Камен Кънев, длъжностен бранител на Омар Аднан.

„ Всеки един от тях е направил няколко състава на закононарушения, а не съществени, както се твърди от отбраната за трафика на мигранти. Сочи една по-висока степен на публичната заплаха на причинителите. Една обиграна скица, може би, осъществявана и преди този момент ".

По делото за каналджийство уредникът на схемата Абдулах получи наказване от 4 година и 4 месеца отнемане от независимост. Непълнолетният Ахмад, който е настанявал мигрантите в рейса, влиза в пандиза за година и 10 месеца, а водачът Омар за 4 година и 10 месеца, най-малко към този момент, защото той следва да бъде съден и за убийството на двамата служители на реда.

Репортер: Давид Сукнаров


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР