Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт

...
Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Изправят на съд ало измамник от Левски, ужилил търновка с 6780 лв.

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт против рецидивист за осъществена телефонна машинация, предадоха от държавното обвиняване.

Обвинението против Я.Н. е за това, че на 15.12.2018 година в гр. Велико Търново в съучастничество като причинител с А. П. – помощник, представяйки се за длъжностно лице – чиновник на Министерство на вътрешните работи, възбудил и поддържал подвеждане у Д. Н., че би трябвало да спомага на органите на Министерство на вътрешните работи за залавяне на нарушител, занимаващ се с телефонни измами, като за задачата остави всичките си пари в торба пред входната врата на къщата си. Така предизвикал на старата жена имотна щета в размер на 6 780 лв.. Измамата съставлява рисков рецидив – закононарушение по член 211, вр. член 210, вр. член 209, вр. член 20, вр. член 29 от Наказателен кодекс, прецизират от прокуратурата.

Обвиняемият е от гр. Левски и е част от престъпен контингент по линия телефонни измами. Известен е на органите на Министерство на вътрешните работи от 2010 година във връзка със серия от удари против наивни жертви. Осъждан е неведнъж. След излизането си от пандиза се свързал с А. П., като му предложил да го употребява за „ муле “. Обвиняемият провеждал диалозите с потърпевшите от територията на Румъния, от където закупувал предплатени сим-карти на румънски оператори. На 14.12.2018 година Я.Н. от румънска сим-карта дал инструкции на А.П. да отиде в гр. В. Търново. На идващият ден, набирайки случайни номера в гр. В. Търново от румънска сим-карта, той попаднал на потърпевшата. Успял да я заблуди, че е чиновник на престъпна полиция и че са заловили измамници, като в откритото у тях тефтерче бил записан нейният телефонен номер, ограден с алено. Това означавало, че е идната им жертва. Казал ѝ, че би трябвало да им спомага, като постави всичките си пари, скъпоценности и злато в торбичка и я изнесе пред входната врата. Веднага по-късно от същата румънска сим-карта още веднъж набрал номера ѝ, показал се за доктор и ѝ споделил, че синът ѝ си е счупил крайници и че би трябвало да му даде сумата от 29 800 лева за лекуването му, почнал да я заплашва и наскърбява. Секунди по-късно още веднъж ѝ се обадил - този път като служителя на реда, с който говорила преди този момент. Пострадалата му разказала какво се е случило и той ѝ наредил да търси парите, като ѝ споделил да не затваря телефона. Жената събрала всичките си спестявания от пенсията си и ги остави пред външната врата на дома си, уверена, че спомага на полицията. Междувременно от друга сим-карта обвиненият споделил на А.П. от къде да вземе парите.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР