Районната прокуратура във Варна започна проверка на още 102 контейнера

...
Районната прокуратура във Варна започна проверка на още 102 контейнера
Коментари Харесай

Още 102 контейнера с италиански боклук на пристанището във Варна

Районната прокуратура във Варна стартира инспекция на още 102 контейнера с боклуци от Италия, складирани на пристанище Варна-запад.

Новите 40-футови контейнери са били открити при следствието по формираното досъдебно произвеждане на 16 януари . Делото е във връзка разтоварени на варненското пристанище 25 контейнера на 9 октомври предходната година.

Изпращачът на новите 102 контейнера е същият - компания " Дентиче пантелоне " от град Салерно. Същият е и получателят на товара - компания " Блацион " ООД, която е записана в София.

Започналият през днешния ден оглед би трябвало да откри дали още веднъж има разминаване сред посоченото в митническите документи и действителното наличие на контейнерите. Товарът е деклариран като пластмаса и каучук.
 Проверяват и пристанището във Варна за импорт на отпадък от Италия
Проверяват и пристанището във Варна за импорт на отпадък от Италия

Екипи на прокуратурата, Икономическа полиция и Регионална инспекция за опазване на околната среда са на място

Тези 102 контейнера също са с режим на краткотрайно предпазване до 90 дни. Срокът на краткотрайното предпазване обаче е изминал. За 28 от тях е постъпило и искане за реекспорт от превозвача " Maersk ", транспортирал контейнерите до морската столица.

От прокуратурата оповестяват, че втората пратка с италиански боклуци стартира да идва на 21 октомври предходната година . Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември - други 28, на 22 ноември - 20, а на 29 ноември - още 25 контейнера.

При отварянето на част от първата пратка с италиански отпадък се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени боклуци, а не заявените пластмасови и каучукови. Тогава беше открито и че италианският отпадък не е превозен във вакуумирани бали, както се изисква по закон.
 Борисов изиска мораториум на вноса на отпадък
Борисов изиска мораториум на вноса на отпадък

Премиерът даде задачата на трима министри

Досъдебното произвеждане за контейнерите с боклуци от Италия, което се управлява от Районната прокуратура във Варна, е взето на специфичен контрол от Апелативната прокуратура по предписание на основния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, за отпадъците от Италия, предопределени за страната ни, се заприказва при започване на декември, когато италианските управляващи заловиха противозаконни 815 тона отпадъци, предопределени за България. Незаконният товар беше открит във трен. Търговската стойност на боклука се пресмята на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското държавно управление не води договаряния с Италия за приемане на отпадъците. Те отхвърлиха при тях да е постъпвала публична информация за арестуваните противозаконни тонове отпадък.
 Откритият на пристанищата у нас италиански отпадък бил за Топлоелектрическа централа
Откритият на пристанищата у нас италиански отпадък бил за Топлоелектрическа централа " Бобов дол "

Вносът на боклуци в Македония е неразрешен, внасяме единствено в България, твърди македонският шеф

Ден по-късно стартира следствие кой е провел изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или заровена в депа у нас.

По-късно стана ясно, че спрените в Италия боклуци били крайни артикули от активността по третирането на пластмасата , а не, както било посочено в документите - пластмасови боклуци, които занапред би трябвало да бъдат обработени.

На 18 януари стана ясно, че са разкрили италиански отпадък и на пристанището в Бургас.

Преди това се разбра и че ревизират и пристанището във Варна за импорт на отпадък от Италия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР