Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още

...
Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още
Коментари Харесай

Проверяват още стотици контейнера с италиански боклук във Варна

Районната прокуратура във Варна стартира инспекция и оглед на още 102 контейнера с боклуци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. В огледа вземат участие и проверяващи служители на реда от ОД на Министерство на вътрешните работи и представители на ДАНС, митница и Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Новите 40-футови контейнери са открити в хода на следствието по формираното досъдебно произвеждане на 16 януари тази година. Както осведоми тогава на брифинг Районната прокуратура във Варна, делото се води по член 353г, алинея 1 от Наказателния кодекс и е във връзка разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври м. година Този текст засяга наказателната отговорност на всеки, който в нарушаване на открития ред придвижва боклуци през границата.
Изпращачът и на тези 102 контейнера е същият - компания " Дентиче пантелоне " от град Салерно. Същият е и получателят на товара - компания " Блацион " ООД, която е записана в София.
Огледът, който стартира  днес, трябва да откри дали още веднъж е налице разминаване сред посоченото в митническите документи и действителното наличие на контейнерите. Както към този момент осведоми пресцентърът на Апелативната прокуратура, товарът е манифестиран като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на краткотрайно предпазване до 90 дни, както и първите 25. Срокът на краткотрайното предпазване обаче е изминал. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна транспортьор " Maersk " за 28 от тях.
Втората пратка с италиански боклуци стартира да идва на 21 октомври предходната година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември - други 28, на 22 ноември - 20, а на 29 ноември - още 25 контейнера.
При отварянето на част от първата пратка с италиански отпадък в наличието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, митница и Министерство на вътрешните работи се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени боклуци, а не заявените пластмасови и каучукови. Тогава беше открито също, че италианският отпадък не е превозен във вакуумирани бали, както се изисква по закон.
Досъдебното произвеждане за контейнерите с боклуци от Италия, което се управлява от Районната прокуратура във Варна, е взето на специфичен контрол от Апелативната прокуратура в осъществяване на предписание на основния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев. След разпореждането административният началник на Апелативната прокуратура във Варна дефинира контролен прокурор, който оказва методическа помощ и следи за срочното и качественото осъществяване на следствието.
Представителят на Апелативната прокуратура във Варна днес също взе участие в огледа на новите контейнери.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР