Районната прокуратура във Варна започна е започнала проверка на нови

...
Районната прокуратура във Варна започна е започнала проверка на нови
Коментари Харесай

Нови 102 контейнера с италиански боклук са открити на пристанище Варна-запад

Районната прокуратура във Варна стартира е почнала инспекция на нови 102 контейнера с боклуци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад. Според публикуваното известие в огледа вземат участие проверяващи служители на реда от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Врна, представители на ДАНС, митниците и Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Новите 40-футови контейнери са открити в хода на следствието, почнало на 9 октомври м.г., когато беше открито, че на пристанището са разтоварени 25 контейнера с боклуци от Италия. Досъдбното произвеждане се води по текстове от Наказателния кодекс, които плануват наказателната отговорност на всеки, който в нарушаване на открития ред придвижва боклуци през границата.

Изпращачът и на новите 102 контейнера още веднъж е сдружението " Дентиче пантелоне ", основано в Салерно. Същият е и получателят на товара - сдружението с лимитирана отговорност " Блацион ", което е записано в София. Собственици на това сдружение са македонският жител Блаже Игнатов и компанията " Юпитер секюрити ", в която съдружници са двама италиански жители.

" Блацион " е записана с предмет на активност, който включва и събиране, преправка и търговия с битови боклуци. Според информацията по случая, дадена от прокуратурата през днешния ден, назначената инспекция ще би трябвало занапред да обясни дали компанията има съответно издадени документи, разрешаващи да прави тази активност, както и дали има нужните лицензи за ръководство на този тип боклуци.

От прокуратурата оповестяват, че огледът, който е почнал през днешния ден, би трябвало да откри дали още веднъж е налице разминаване сред посоченото в митническите документи и действителното наличие на контейнерите. Според откритото досега, товарът е бил разгласен като пластмаса и каучук, само че наличието на контейнерите е напълно друго и съдържа боклуци, които не могат да бъдат рециклирани.

Новите 102 контейнера са с импортирани у нас с режим на краткотрайно предпазване до 90 дни, както и първите 25. Този период обаче е изминал. До момента обаче от контейнерния транспортьор " Maersk ", който ги е доставил до Варна е постъпило искане за реекспортиране единствено на 28 от тях.

Проверката, осъществена досега на пристанище Варна - Запад, е открила, че пратка с италиански боклуци е почнала да идва още на 21 октомври м.г. Тогава на пристанището са били разтоварени 29 контейнера. Втората пратка на още 28 е пристигнала на 6 ноември. Други 20 контейнера са били разтоварени на 22 ноември, а на 29 ноември - още 25 контейнера.

При отварянето на част от първата пратка с италиански отпадък в наличието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда, митница и Министерство на вътрешните работи се е оказало, че те съдържат текстилни, стъклени и дървени боклуци, а не заявените пластмасови и каучукови. Тогава е било открито също, че италианският отпадък не е превозен във вакуумирани бали, каквото е условието съгласно българското законодателство.

Досъдебното произвеждане за контейнерите с боклуци от Италия, което се управлява от Районната прокуратура във Варна, е взето на специфичен контрол от Апелативната прокуратура в осъществяване на предписание на основния прокурор Иван Гешев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР