Районната прокуратура в Ямбол се самосезира и постанови проверка по

...
Районната прокуратура в Ямбол се самосезира и постанови проверка по
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира заради умрелите животни в Тунджа

Районната прокуратура в Ямбол се самосезира и постанови инспекция във връзка публикувана в медиите информация, в която се показва, че след водопой в река Тунджа, са умрели животни.

Преди броени дни фермери от ямболското село Кукорево се оплакаха, че са изгубили домашни животни, подозирайки, че причина за това е отровена вода на р. Тунджа.

Проверката, която има период за осъществяване от 30 дни, е предоставена за осъществяване на ОД на Министерство на вътрешните работи – Ямбол, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора, Басейнова дирекция – Пловдив, Регионална ветеринарно-медицинска работа - Ямбол и Областна дирекция по сигурност на храните – Ямбол. Горепосочените институции би трябвало са съберат подробни сведения от страна на притежателя на животните и други лица, имащи връзки по случая и да откри има ли потърпевши други животни, които са консумирали вода от р. Тунджа.

Ще бъде изследвана водата и ще бъде открито съставлява ли тя заплаха за живота и здравето на хората или животните. Ако се откри замърсяване, то ще бъде открит и източника за него. Предстои да бъдат взети и проби, които да открият и точната причина за гибелта на животните. В хода на инспекцията, наблюдаващият прокурор ще реши има ли данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

Според РИОСВ-Стара Загора, в землището на селото няма източници на отпадъчни води, които да заустват реката. За да се откри положението на водите, са взети две водни проби – първата от мястото на водопой на животните, а втората – на 1,5 км нагоре по течението на реката преди първата проба.

Преди дни три крави умряха след водопой в река Тунджа. Стопаните от селото допускат, че повода за гибелта на животните е, че във водата е имало отровни субстанции. Специалистите не отхвърлят обаче и вероятността за хранително отравяне.

Хората от селото споделят, че реката постоянно е нечиста. Преди две седмици риболовци разкрили мъртва риба, само че подаден сигнал за това няма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР