Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила да се извърши

...
Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила да се извърши
Коментари Харесай

Разследват ремонт на църква

Районната прокуратура в Горна Оряховица е разпоредила да се извърши инспекция на ремонта на църквата " Св.Никола " в стражишкото село Царски извор.
Проверката идва заради подозрения, че ремонтът не е завършен, а от плана са източени 200 000 евро, заяви " 24 часа ".

Прокуратурата се е самосезирала по материали в медиите, разкриващи, че за ремонт са усвоени стотици хиляди левове, а ремонтни действия не се правят.

Храмът е със статут на монумент на културата. Той е бил опустошен от земетресенията в региона през 1986 година За възобновяване и укрепването му бил създаден план, който е един от първите, кандидатствали по размер 322 на Програмата за развиване на селските региони.

Бенефициент е църквата в лицето на отец Добрин Добрев и църковното настоятелство. Проектът за ремонта на храма е утвърден за финансиране през 2012 година Тогава Фонд " Земеделие " планува близо 200 хиляди евро за ремонта на църквата.

Ремонтите действия почнали през 2013 година, а строителството било предоставено на консорциум от две компании.

Според свещеника, предстоятел на храма, в реконструкцията са вложени 200 000 лева, само че средствата не са стигнали. За повърхност от 200 кв. метра били нужни още толкоз пари.

Работници обаче настояват, че са усвоени 340 000 лева, само че строителните действия не са осъществени действително. По документи обаче заложеният размер действия е изпълнен прецизно и планът е регистриран без установени нарушавания.

5-годишния интервал на мониторинг по плана от страна на фонд " Земеделие " към този момент е изминал. Поради това Районната прокуратура в Горна Оряховица ще назначи експертизи, които да открият дали регистрираните по документи действия и средства са действително вложени и осъществени на обекта. Ако се окаже, че има данни за злоупотреби с европари, ще бъде формирано и досъдебно произвеждане.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР