Районът, в който се търсят останки от самолета, е над

...
Районът, в който се търсят останки от самолета, е над
Коментари Харесай

Без следа от черната кутия на катастрофиралия МиГ-29

Районът, в който се търсят остатъци от самолета, е над 20 квадратни благи. Откритите до момента железни предмети не са от изтребителя.

" За страдание, това са остарели остатъци. Но рано тази заран бяха открити 2 нови контакта, малко по-източно от тези първи два, които сега се обследват ", разяснява контраадмирал Кирил Михайлов, пълководец на Военноморските сили.

В интервенцията през днешния ден се включиха и експерти от Института по океанология.

" Очакваме до няколко часа с кораба „ Номад " да бъдат в региона и да стартират проучване на региона, който им е избран, със профилирани хидро-акустически станции, многолъчеви, със непряк преглед, което разрешава да се обследва огромна полоса на ширината на дъното ", съобщи контраадмирал Кирил Михайлов.

Заради мощното морско течение един от дистанционно-управляемите апарати на частната компания е излязъл от строя.

„ Той беше ремонтиран. Днес те ще доставят още един уред, малко по-мощен и продължаваме издирването ", сподели контраадмирал Кирил Михайлов.

Трудно е да се дефинира какъв брой време черната кутия може да остане в морската вода, без да се повредят устройствата с информацията в нея.

„ Всичко зависи от положението на самата черна кутия. При конфликта на самолета във водата най-вероятно той се е разпаднал на голям брой части. Вероятността да намерим цели огромни части е дребна. Това по-скоро биха били тежките елементи на самолета, моторите, може би. Но там е и нашата вяра, защото черната кутия на МиГ-29 се намира сред моторите в опашната част ", съобщи контраадмирал Кирил Михайлов.

Районът на търсене е извънредно огромен, а времето е от голяма важност, по тази причина се търси помощта на частни компании.

„ Трябва да бъде направено картографиране на всичките обекти, които са открити, а в следствие всеки един от тях би трябвало да бъде детайлно обследван с подводен уред ", добави контраадмирал Кирил Михайлов.

Следващият стадий в интервенцията е изваждането на откритите в морето остатъци от самолета. Дълбочината в региона е близо 70 метра и за задачата е нужна помощта на водолази, които разполагат с съоръжение за хелиево-кислородни смеси. Военноморските сили на този стадий нямат такава инсталация, това постанова и съдействието на профилирани в тази активност частни компании.

Автор: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР