Районът, в който се търсят останки от самолета, е над

Районът, в който се търсят останки от самолета, е над ...

Без следа от черната кутия на катастрофиралия МиГ-29


Районът, в който се търсят останки от самолета, е над 20 квадратни мили. Откритите досега метални предмети не са от изтребителя.

"За съжаление, това са стари останки. Но рано тази сутрин бяха открити 2 нови контакта, малко по-източно от тези първи два, които в момента се обследват", коментира контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

В операцията днес се включиха и специалисти от Института по океанология.

"Очакваме до няколко часа с кораба „Номад" да бъдат в района и да започнат обследване на района, който им е определен, със специализирани хидро-акустически станции, многолъчеви, със страничен обзор, което позволява да се обследва голяма полоса на ширината на дъното", заяви контраадмирал Кирил Михайлов.

Заради силното морско течение един от дистанционно-управляемите апарати на частната фирма е излязъл от строя.

„Той беше ремонтиран. Днес те ще доставят още един апарат, малко по-мощен и продължаваме издирването", каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Трудно е да се определи колко време черната кутия може да остане в морската вода, без да се повредят устройствата с информацията в нея.

„Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия. При сблъсъка на самолета във водата най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета. Вероятността да намерим цели големи парчета е малка. Това по-скоро биха били тежките части на самолета, двигателите, може би. Но там е и нашата надежда, тъй като черната кутия на МиГ-29 се намира между двигателите в опашната част", заяви контраадмирал Кирил Михайлов.

Районът на търсене е изключително голям, а времето е от значение, затова се търси помощта на частни фирми.

„Трябва да бъде направено картографиране на всичките обекти, които са открити, а в последствие всеки един от тях трябва да бъде детайлно обследван с подводен апарат", допълни контраадмирал Кирил Михайлов.

Следващият етап в операцията е изваждането на намерените в морето останки от самолета. Дълбочината в района е близо 70 метра и за целта е необходима помощта на водолази, които разполагат с оборудване за хелиево-кислородни смеси. Военноморските сили на този етап нямат такава апаратура, това налага и съдействието на специализирани в тази дейност частни фирми.

Автор: Нивелина Няголова

Източник: bnt.bg