Район Одесос“ще отбележи шестия си официален празник. Датата бе определена

...
Район Одесос“ще отбележи шестия си официален празник. Датата бе определена
Коментари Харесай

Празнува варненският район Одесос

Район „ Одесос “ще означи шестия си формален празник. Датата бе избрана с решение на Общинския съвет през септември 2012-а година Тя се счита за начало на локалното самоуправление във Варна.

През 1878 година в териториалните граници на днешния регион „ Одесос ", с Приказ № 15 на губернатора Павел Баумгартен са назначени първите български административни и правосъдни управляващи - Временен градски съвет, Окръжен директорски съвет и Окръжен правосъден съвет.

По традиция от 11.00 ч. Администрацията отваря порти за жители, искащи да се срещнат с активността й. От 17.45 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се състои празничният концерт под надпис „ Талантите нямат възраст-6 “ и в него ще вземат участие ученици на НУИ „ Добри Христов “, Даниела Димова, Варненска вокална групировка „ Одесос “, Клуб по танци „ Стар денс “, Арменският танцов състав “Гаяне Марашлиян “ към НЧ „ Св. Саркис 2007 “ и танцовият отбор при СУ „ Елин Пелин “.

От 17.00 ч. до 17.30 ч. на входа на ФКЦ в празника със свои осъществявания ще се включи Представителният оркестър на Военноморски сили.

Празникът се отбелязва и с следващата брошура, този път отдадена на активността на администрацията на региона. На уеб страницата на „ Одесос “са оповестени издадените до момента книжки за историята на региона, за видните му жители, за архитектурните монументи, справочник за туристически забележителности и за почетните жители.

Район „ Одесос ” е основан според Закона за териториалното разделяне на Столична община и огромните български градове, признат от 37-то Народно заседание на 12 юли 1995 година. Именно тогава във Варна се закриват съществуващите кметства и се основават пет региона: „ Одесос ”, „ Приморски ”, „ Младост ”, „ Аспарухово ” и „ Владислав Варненчик ”.

Общинската администрация в регион „ Одесос ” има отговорности по поддържането и развиването на територия с обща повърхност повече от 7100 декара. Районът прави административно обслужване на население от над 87000 поданици, записано на територията на региона.

Район „ Одесос ” е централен регион и с най-висока централизация на стопански действия. Тук са офисите на влиятелни компании, всички огромни банки и магазини. Разположени в региона са основна част от просветителните институции на общината, аптечната мрежа и лечебниРа заведения. В региона са и: Областната управа; Централната постройка на Община Варна; Министерство на вътрешните работи – ОДП; Първо РПУ на Министерство на вътрешните работи, Варненският областен съд, Варненският областен съд, Апелативният съд; Службата по вписванията; Варненската и Велико-преславска Света Митрополия; Главният щаб на ВМС; Държавният списък. На територията на региона се намират Оперно-филхармонично сдружение - Варна, Драматичният спектакъл „ Стоян Бъчваров ”, Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков ”, доста музеи и картинни галерии.

Архитектурният образ на региона се построява от Археологическия резерват на територията на античния град Одесос – Варна, охранителната зона на резервата, доста остарели здания – монументи на културата, както и от новопостроени публични и жилищни здания с съвременен дизайн. По подобаващ метод в градската архитектурна среда са вписани и паметниците – израз на монументалното изкуство.

Районът има и съсредоточени зелени площи – градски градини и озеленени междублокови пространства, а през него минават главните булеварди на града. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР