Район Нови Искър през последните 2 години изпреварващо догонва Витоша

...
Район Нови Искър през последните 2 години изпреварващо догонва Витоша
Коментари Харесай

Строителните инвеститори се насочват към Нови Искър

Район " Нови Искър " през последните 2 години изпреварващо догонва " Витоша " и " Панчарево " по издадени позволения за градеж. Това разгласи основният проектант на София Здравко Здравков по време на конференцията Residental forum 2023.

Той уточни, че главно вложенията се насочват към еднофамилните нискоетажни жилищни здания

Контекст : София от 30 години се развива в южно направление. Новите квартали под Витоша поддържат доста високи цени на квадратен метър, макар че теренът не постоянно е подобаващ за огромно застрояване - също така има опасения и за природата в региона на планината.
 Цените и наемите на двустайните и тристайните жилища в София
Цените и наемите на двустайните и тристайните жилища в София " замръзнаха "

Реалните данните не демонстрират спад, а единствено опазване на цените на едни от най-високите им равнища

Северната част на столицата се пренебрегваше поради огромното количество замърсяваща индустрия, съсредоточена там. След затварянето на " Кремиковци " и реализацията на разнообразни инфраструктурни планове като Северната скоростна дъга последователно тези места започнаха да притеглят инвеститорски интерес. Тук и релефът е доста по-подходящ и има повече свободни площи, в сравнение с в подножието на Витоша.

Детайли : Пикът при издадените позволения за градеж е бил през 2019 година, като от този момент всички региони в Столична община са следвали наклонност на относителен спад в броя на издадените позволения - през 2020 и 2021 година, до 2022 година, когато възвръщат своите нива.

През 2019 година рекордьори по брой издадени позволения за градеж са били четири региона - " Витоша ", " Триадица ", " Лозенец " и " Студентски ", като през последните две години на напред във времето излиза " Нови Искър ", стана ясно от думите на арх. Здравков, представени от Българска телеграфна агенция.
 Къде са най-евтините (и къде най-скъпите) жилища в София
Къде са най-евтините (и къде най-скъпите) жилища в София

Най-скъп за живеене регион в столицата е квартал Яворов

От друга страна : Новите квартали на всички места в София срещат сходни проблеми - бързо презастрояване без инфраструктура. Липсата на асфалт, канализация, детски градини, учебни заведения и поликлиники постоянно се оказва дългогодишно предизвикателство, тъй като се оказва, че просто няма общински терени, на които те да бъдат построени.
 Снежана Стойчева: София има капацитет за развиване на север
Снежана Стойчева: София има капацитет за развиване на север

" Мисля, че в недалечно бъдеще това ще се трансформира в един желан безоблачен регион ", разяснява още шефът на Imoti.net

Главният проектант на София уточни, че през последните години има наклонност на дълготраен растеж на размера на парцели, които общината придобива, като годишно това са сред 70 и 100 хиляди квадратни метра. По думите му този ритъм остава извънредно непълен на фона на общите потребности от терени за отчуждаване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР