РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в

...
РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в
Коментари Харесай

Раймонда - Новата балетна премиера на Опера в Летния театър

„ РАЙМОНДА “ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния спектакъл и ММФ „ Варненско лято “ 2021

Постановката на „ Раймонда “, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на Държавна опера Варна с Националната опера и балет на районен съд Македония. В постановъчния екип влизат режисьорът Деян Прошев, приключил НМА „ Панчо Владигеров “, прочут на варненската аудитория с постановките си „ Адриана Лекуврьор “ и „ Турандот “, диригентката Бисера Чадловска и хореографката Олга Панго, дружно с балетната репетиторка на Държавна опера Варна Светлана Тоншева. 

В либретото на „ Раймонда “, построено върху провансалска легенда, са вплетени исторически събития от времето на кръстоносните походи, както и  исторически фигури като рицаря Жан дьо Бриен. Композиторът употребява семплия сюжет - графиня Де Дорис, в очакване на годеника си Жан дьо Бриен, се влюбва в сарацинския рицар Абдерахман - с цел да сътвори с въображение и майсторство превъзходна музика, която се отличава с охолно многообразие и прочувствена плътност. Оригиналните музикални характерности на основните герои в любовния триъгълник въодушевяват популярния хореограф на Мариинския спектакъл Мариус Петипа за следващата му изключителна хореография (1898). По-късно свои версии върху „ Раймонда “ основават и други огромни хореографи като Джордж Баланчин и Рудолф Нуреев. 
В партията на Раймонда, която в балетния свят се счита за една от най-трудните, блестят с осъществяванията си балетните диви Галина Уланова и Мая Плисецкая. В премиерата на Опера в Летния спектакъл ще приветстваме най-хубавите балетни актьори на районен съд Македония и България: примабалерината от Скопие Мария Кичевска - Раймонда, премиерсолиста на Софийска опера и балет Никола Хаджитанев – Жан дьо Бриен, премиерсолиста на Държавна опера Варна Павел Кирчев – Абдерахман и примабалерината от Скопие Ивана Коцевска – Бялата дама. С присъединяване на Балетната натрупа и Оркестъра на Държавна опера Варна.

БИЛЕТИ:
Каса ТМПЦ, пл. „ Независимост “ 1, пон-пет 9.30-13.30, 14.30-20.00;
съб 10.00-13.30, 14.30-19.00; нед 11.00-16.00; тел. 052 665 020, www.tmpcvarna.com;
Каса Летен спектакъл Варна: всеки ден в летния сезон 10:00-13:00, 14:00-18:30;
Каса ФКЦ - всеки ден 11.00-19.00, отмора 15.30-16.00, тел. 052 685 214;
Билети и през онлайн мрежите на EVENTIM https://www.eventim.bg/bg/ и
ФКЦ: https://fccvarna.bg/; www.operavarna.com



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР