Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с

...
Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: Отново по-нисък ръст на БВП от очакваното


Райфайзенбанк (България) ЕАД разгласява постоянния си месечен стопански преглед с коментар на данните, налични към август, с фокус върху основни макроикономически индикатори.

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно експресните оценки на Национален статистически институт през второто тримесечие на 2018 година Брутният вътрешен продукт се усили с 3.4% на годишна база, което бе малко по-бавно от темпа през първото тримесечие на годината (3.5%).

„ Нетният износ бе негативен и задържа растежа на стопанската система, като при него износът набъбна с 2.7%, а вносът с 4.6%, спрямо второто тримесечие на 2017 година “, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на производството, през второто тримесечие продукцията на промишлеността още веднъж набъбна, само че единствено с 1.2% на годишна база. От своя страна строителството понижа - с 0.5% на годишна база, макар мощния растеж от предходните четири тримесечия.

Коефициентът на безработица понижа с 0.8 пр.п. през второто тримесечие до 5.5%, отразявайки позитивната динамичност на Брутният вътрешен продукт и се чака постепенно да продължи да се усъвършенства. На този декор междинната работна заплата в страната се увеличи с 85 лева (в съпоставяне с второто тримесечие на 2017 г.) до 1125 лева на месец.

Месечната инфлация за юли беше 0.7%, а от началото на годината се натрупа инфлация от 1.7%. „ За нея максимален принос имаха поскъпващите хранителни артикули, жилищата - наеми, настоящ ремонт и поддържане, превоз, заведения за хранене, хотели и други “, добавя Калчев.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР