Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ), собственик на Райфайзенбанк (България), постигна консолидирана

...
Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ), собственик на Райфайзенбанк (България), постигна консолидирана
Коментари Харесай

Райфайзен Банк Интернешънъл отчита подобрение на финансовите си показатели

Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ), притежател на " Райфайзенбанк (България) ", реализира консолидирана облага от 571 млн. евро за полугодието на 2019 година " Кредитирането на клиенти набъбна с 9% през първата половина на годината, изключително в Австрия, Русия и Централна Европа. Въпреки средата на ниски лихви, чистият лихвен приход и чистият доход от такси и комисиони се развиват доста положително, а разноските за риск остават на доста ниски равнища ", споделя основният изпълнителен шеф на РБИ Йохан Щробл.

В известието на РБИ се показва, че чистият лихвен доход нараства едва с 2 млн. евро до 1,664 млн. евро. Нетният лихвен марж спада със 7 базисни пункта до 2.42%, основно заради растеж на бизнеси с невисок марж в централата и маржовете в Русия и Беларус.

Общите административни разноски нарастват с 3 млн. евро на годишна база до 1,497 млн. евро. Съотношението сред разноски и доходи се покачва с 4.8 процентни пункта до 60.7%.

На този декор " Райфайзенбанк (България) " демонстрира много положителни резултати за полугодието . Активите ѝ нарастват с близо 11.85% годишно до 8.03 милиарда лв. в края на юни 2019-а. Печалбата й на годишна база също се усилва - със 7.7% до 74.24 млн. лв.. Този резултат се дължи най-много на растежа на заемите, чийто общ размер за една година се е повишил с 13.96% до 5.08 милиарда лв., като заслугата за това е най-много на жилищните и потребителските заеми.

Заради продължаващото стесняване на лихвените маржове обаче растежът на чистите доходи от лихви - 8.62% и на общия чист действен приход - 6.05%, доста изостава от растежа на заемите. Но както ще се види по-нататък, този растеж изпреварва междинния за австрийския холдинг РБИ.

Според отчета на РБИ заделянето на хранителни запаси през регистрирания интервал остава ниско - 12 млн. евро, спрямо реализации за 83 милиона евро през същия интервал на миналата година.

Показателят необслужвани експозиции (NPE ratio) понижава с 0.3 процентни пункта от началото на годината до 2.3%. Коефициентът на покритие на необслужвани експозиции се усъвършенства с 0.7 процентни пункта до 59%.

Базовият личен капитал от първи ред (според цялостните условия на регламента) бе 13.8%, а капиталът от първи ред (според цялостните условия на регламента) бе 15.3%, което е нарастване от 0.4 процентни пункта за всеки един от двата. Общият финансов индикатор (според цялостните условия на регламента) бе 17.8% (спад от 0.3 процентни пункта).

В съпоставяне с първото тримесечие на годината, чистият лихвен приход набъбна с 2% или с 15 млн. евро до 840 млн. евро, което е разследване от нарастване на размера в Русия с 14 млн. евро. В Украйна по-големият размер заеми към нефинансови предприятия и семейства също генерира нарастване от 4 млн. евро на чистия лихвен приход, до момента в който в Унгария по-ниските доходи от лихви от деривати докара до намаляване с 3 млн. евро. Нетният лихвен марж се намали с 2 базисни пункта до 2.4% заради увеличение на размера на кратковременен бизнес с невисок марж в централата.

Общите административни разноски доближиха 773 млн. евро през второто тримесечие на 2019 година, което е нарастване с 49 млн. евро спрямо предходното тримесечие.

През второто тримесечие на 2019 година провизиите са в размер на 2 млн. евро, спрямо 9 млн. през първото тримесечие на годината.

Консолидираната облага набъбна със 119 млн. евро до 345 млн. евро, основно заради понижаване с 97 млн. евро на разноските за банкови налози и други държавни ограничения, по-голямата част от които трябваше да бъдат включени в тяхната целокупност през първото тримесечие.

В преспектива австрийския банков холдинг си слага няколко цели
РБИ ще се стреми към междинен годишен растеж на заемите в средата на едноцифрената зона. Загубите от обезценки на финансови активи (разходите за риск) през 2019 година се чака да бъде под 45 базисни пункта. Банката чака индикаторът необслужвани експозиции да продължи да понижава РБИ се стреми да реализира съответствие на разноските по отношение на приходите към 55% през 2021 година В идните години банката цели консолидирана възвращаемост на капитала от почти 11%. РБИ се стреми в средносрочен проект да поддържа Базовият личен капитал от първи ред към 13%. На базата на тези цели, РБИ има намерение да изплаща сред 20 и 50% от консолидираната облага.  Добромир Добрев: Оглеждаме се за придобиванe на други банки в България
Добромир Добрев: Оглеждаме се за придобиванe на други банки в България

Заместник-председателят на УС на " Райфайзенбанк България " пред money.bg
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР