Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли

...
Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли
Коментари Харесай

Агенция по заетостта отчита стабилизация на регистрираната безработица през юли в рекордно дъно от 5,7 на сто



Равнището на записаната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското равнище от 5,7%, достигнато месец по-рано, демонстрират последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно намаляване на записаната безработица с 1,0 процентни пункта, а по отношение на юни - алегорично намаляване с 0,08 процентни пункта.

В края на юли в бюрата по труда са били регистрирани общо 185 834 безработни, като на годишна база броят им се е намалил с цели 15,9% и с 1,5% по отношение на предходния месец. В същото време новорегистрираните безработни лица през юли са 22 637, като от тях 1 699 са били неактивни (не са били нито заети, нито учащи, нито са търсили работа).

За първите седем месец на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 36 720 лица чрез трудови тържища и осведомителни събития, срещи и презентации със завършващите обучение, проведени от кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски и трудови посредници и други.

Според Агенция по заетостта, общо 17 211 лица са постъпили на работа през юли, като 82,4% от тях са устроени в действителната стопанска система. В същото време общо 1 178 безработни лица са включени в образования за придобиване на нова подготовка и основни компетентности.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 707, като 75,7% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30,9%), търговията (14,0%), хотелиерството и ресторантьорството (8,2%), административните и спомагателните действия (7,9%), образованието (7,9%), строителството (6,7%) и интервенциите с недвижими парцели (4,2%) и други

Най-търсените групи специалности през предишния месец са били: служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; преподаватели; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни на тях; продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; водачи на МПС и преносими съоръжения; монтажници и други.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР