Равнището на мира в световен мащаб е спаднало в сравнение

...
Равнището на мира в световен мащаб е спаднало в сравнение
Коментари Харесай

Светът е по-размирен в сравнение с преди 10 години


Равнището на мира в международен мащаб е спаднало спрямо преди 10 години, което се дължи основно на споровете в Близкия изток и Африка. Това открива изследване на австралийския Институт по стопанска система и мир (ИИМ), огласено през днешния ден и представено от Ройтерс.

Директорът на института Стив Килелия изясни пред организацията, че това " постепенно, последователно намаляване на нивото на мира ", произлизащо от Близкия изток и Северна Африка, се трансферира и в други зони. " Както можете да видите, мирът е интегрално привързан с икономическото богатство ", добави той и окачестви изследването на ИИМ като единственото, което регистрира икономическите последствия от насилието.

За основаването на своя така наречен Световен показател на мира институтът е употребявал данни на мозъчни тръстове, проучвателен институти, държавни управления и университети. Обобщението открива, че насилието през 2017 година е нанесло вреди на стопанската система за 14,8 трилиона $, т.е. близо 2000 $ на човек. Ако най-размирните страни - Сирия, Южен Судан и Ирак - бяха като най-спокойните - да вземем за пример Исландия или Нова Зеландия, това би донесло на техните стопански системи 2000 $ на глава от популацията, написа в отчета на Института по стопанска система и мир.

Европа е класирана като най-мирния регион в света, а Близкият изток и Северна Африка - като най-размирните.

Справка в уеб страницата на института сочи, че през 2017 година България, класирана сред Ботсвана и Малайзия, резервира 28-ото място от миналата година, което е в " светлозелената зона " на висока сигурност. България изпреварва по релацията сигурност-икономика няколко страни от Европейски Съюз, измежду които Хърватия, Латвия, Полша, Естония, Литва, Италия и дори Англия.

В показателя, включващ 163 страни, Русия заема 151-о място, изпреварена директно от Северна Корея и следвана от Пакистан, ДР Конго, Украйна, Централноафриканската република, Судан, Либия, Сомалия, Йемен, Южен Судан, Ирак, Афганистан и Сирия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР