RAV4 е най-продаваният високопроходим автомобил (SUV) на Toyota. Добър избор

...
RAV4 е най-продаваният високопроходим автомобил (SUV) на Toyota. Добър избор
Коментари Харесай

Избягвайте тези години при покупката на Toyota RAV4 на старо

RAV4 е най-продаваният високопроходим автомобил (SUV) на Toyota. Добър избор за джип е, тъй като е комфортна кола, на която може да се разчита. Много по-изгодна е от редица свои съперници. Въпреки размерите и силата си, това е и относително икономична алтернатива.

Това обаче не важи за всички години на произвеждане

Има такива, които е добре да пропуснете, тъй като основават доста проблеми. Не са безнадеждни коли, някои недостатъци са елементарно поправими. Продължават да са доста по-добри от голям брой други разновидности. Но е реалност, че основават доста повече главоболия. 

Между 2001 и 2023 година

Тук има проблеми с трансмисията. Според данните на CarComplaints.com, този RAV4 е най-проблемният в това отношение. Повечето от грижите се дължат на твърдата трансмисия, която прескача сред предавките. Освен това автомобилът е благоразположен към щета на модула за ръководство на мотора (ECM). Заради недоволства и правосъдни искове, Toyota трябваше да усили гаранцията на тези партиди до 10 години и 240 хиляди километра. Възстановиха разноски на хора, които към този момент са си платили за ремонт на трансмисията.  

А и каквото и да си приказваме, това са към този момент коли на 20 години. Имат прекомерно огромен пробег, въпреки и да са евтини. Може би моторът няма да ви даде късмет да покарате и да съумеете да продадете колата на някой различен. Липсва им мощност, а и някои нови технологии, в това число за сигурност.

От 2006 до 2008 година

Появяват се през годините, когато Toyota имаше проблеми с мотори, които употребяват прекомерно доста масло. Разполагат с мотор 2AZ-FE, който е един от най-ненадеждните на марката. Всички коли с този мотор не са целесъобразни – освен RAV4. За джиповете от тези генерации е особено и скърцането при завъртане на кормилото. Смяната на кормилния вал взема решение казуса, само че си коства пари. 

Причината за несъразмерния разход на масло е просто в метода, по който е планиран моторът. Буталните пръстени не изстъргват задоволително масло от горивната камера. Излишното останало масло се изгаря при горенето, дружно с горивото. Този проблем не може да се реши елементарно. Ще би трябвало да допълвате маслото допустимо най-често.

2014 година

RAV4 от 2014 година щеше да бъде добър автомобил, в случай че нямаше нараснал риск да се възпламени. През ноември 2023 година NHTSA издаде уведомление за евакуиране на Toyota RAV4, обхващащо интервала от 2013 до 2018 година То засегна съвсем 2 милиона автомобила.

Не е като моторът на автомобила да се самозапалва или нещо сходно. Вместо това, неприятно проектираният 12-волтов авариен батерия има по-малък връх от оригинала. При малко по-грубо шофиране може да се освободи от придържащата скоба и да влезе в контакт с нея. Това може да провокира късо съединяване и възможен пожар.

Проблемът не е присъщ единствено за RAV4 от 2014-та, само че в композиция с някои други проблеми, които има, изборът не е доста сложен. Страда от неприятното качество на интериора, има отражения на екрана на навигацията, обща ненадеждност на информационно-развлекателната система. Случва се по-често от естественото да се поврежда електрическата апаратура. Ако колата е с фабрична бяла багра, има наклонност за поява на лющене и мехурчета. Ако изберете модел от 2013-та или 2015-та, ще си спестите огромна част от тези проблеми.

2019 година

Според CarComplaints.com това е най-лошата година за RAV4. Не поради броя на недоволствата, а поради късия период на появяването им. Това е нова кола и не е обикновено такива съществени проблеми да се появяват при толкоз пай пробег. 

При RAV4 от 2019 година са осъществени седем изтегляния от пазара в Съединени американски щати. Проблемите включват щета на горивната помпа, загуба на ток в кормилното ръководство, проблеми с окачването, приключване на охладителна течност и няколко други по-незначителни казуса. Тук също има недоволства от трансмисията, която превключва предавките по-трудно. 

Собствениците на такава кола дават минимална оценка от 1 звезда през платформата Vehicle History. Има даже течове от уплътненията на покрива, където е багажника. Водата може да проникне в автомобила и да повреди въздушните възглавници на колоните. Много от проблемите са решени при изтеглянията от пазара, само че може би е по-добре да пропуснете и тази година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР