Растенията нямат уши. Но редица проучвания предполагат, че въпреки това

...
Растенията нямат уши. Но редица проучвания предполагат, че въпреки това
Коментари Харесай

Растенията и начинът, по който реагират на човешкия глас и музика

Растенията нямат уши. Но редица изследвания допускат, че все пак те могат да улавят част от звуци като гласове и музика. Затова по никакъв начин не е толкоз необичайно, в случай че някой каже, че приказва на растенията, които отглежда и даже, че им пее.

През 2009 година е в Англия е извършен интересен експеримент от Кралското градинарско общество. В него се включват 10 души, които четат на доматени растения типичен творби на Шекспир и Дарвин. Самите растения са обособени в три групи - първата е подложена на безмълвие, втората на звуците на женски гласове, третата на мъжки.

Според получените резултати, се оказва, че доматите избират женския глас - тези, които са били под неговото влияние доста изпреварват останалите по напредък.

Любопитно е, че най-добрият резултат е на Сара Дарвин, пра-пра-внучка на Чарлз Дарвин, която чете " За произхода на типовете " на доматено растение, което порасва с два инча по-високо от останалите.

Популярното предаване на Discovery Channel " Ловци на легенди "  също прави сходен опит с растения. Поставят ги в оранжерии, където са изложени на: комплименти, обиди, класическа музика, дет метъл и безмълвие. Крайният резултат демонстрира, че растенията, изложени на безмълвие, порастват най-бавно. Следвани са от тези, подложени на обиди. Малко по-добре се оправят растенията, слушали класическа музика, а най-бързо нарастват тези, на които е пускан дет метъл.

И даже да не е изцяло несъмнено, че говоренето с растенията има някакви преимущества за тях, воденето на постоянен разговор значи, че поставяме същинска грижа, което е най-важното нещо, съгласно The Daily Digest. Градинарството е добра терапия, усъвършенства настроението и понижава напрежението и тревогата.

Според някои експерти диалогът с растенията може да ни помогне да изразим личните си мисли. Докато приказваме на тях, ние в действителност приказваме на самите себе си и формализираме нашия умствен развой. А като прибавим и обстоятелството, че растенията няма по какъв начин да ни осъдят за казаните думи и може да кажем всичко, което бихме желали - в действителност няма причина да спрем да приказваме пред нашите растения.

Редица известни личности дори са признавали, че вършат това. Самият крал Чарлз показа през 2010 година, че на драго сърце приказва с растения и дървета и даже обича да ги " изслушва ". И акцентира, че това е " безусловно значимо. " През 2019 година той даже бе видян да се ръкува с всяко дърво, което е засадил и да му пожелава " всичко най-хубаво. "

Подобни са нещата, които практикува и Джуди Денч. Английската актриса е разпален градинар. Преди време тя трансформира своята градина от шест акра в имението си в " загадка гора ", споделяйки, че мисли за дърветата си като за свое семейство. Тя признава, че беседва със своите растения и в действителност е част от огромния % британци - към 51%, които го вършат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР