Растежът в световното търсене на петрол през идните пет години

...
Растежът в световното търсене на петрол през идните пет години
Коментари Харесай

МАЕ: Търсенето на петрол ще намалява в следващите 5 години

Растежът в международното търсене на нефт през идните пет години ще се забави на фона на комерсиалните несъгласия в света до приблизително 1,2 млн. барела на ден. Общо през интервала до 2024 година потреблението на нефт може да нарасне със 7,1 млн. барела на ден до 106,4 млн. барела на ден. Това се показва в отчет на Международната организация за силата (МАЕ), публикуван през днешния ден и представен от ТАСС.

"Продължаващите търговски разногласия сред водещи страни и излезлият от надзор Брекзит могат да забавят темпа на напредък на международната стопанска система и на търсенето на нефт. Макар настроенията сега да не вдъхват оптимизъм, въпреки всичко чакаме, че търсенето на нефт ще продължи да се ускорява през идните пет години, въпреки и с по-сдържан ритъм ", показват специалистите на организацията.

Темпът на напредък на предлагането на нефт от страни отвън ОПЕК също ще се забави - от 2,7 млн. барела на ден през 2018 година до 0,3 млн. барела на ден през 2024 година. т.е. седемкратно.

Анализаторите на МАЕ чакат Съединени американски щати, които имат главен принос за растежа на световния рандеман, да се нуждаят от по-високи цени, с цел да продължат и в бъдеще да поддържат натоварен ритъм на напредък.

"Ако цените на петрола останат в зоната към 60 $ за барел, както демонстрира техническият разбор, то растежът на предлагането в прогнозния интервал несъмнено ще се забави, се показва в отчета.

Прогнозира се, че размерът на предлагането на страни нечленуващи в картела ще нараства в вероятност до 2024 година с 6,1 млн. барела на ден до 68,7 млн. барела на ден.

Според отчета през 2018 година търсенето е повишено с 1,4 млн. барела на ден. Очаква се тази година растежът да се забави и към 2022 година да доближи 1,2 млн. барела на ден, като през 2023 година темпът се намали до под 1 млн. барела на ден.

Фактори, подкрепящи петролния пазар, ще бъдат стопанските системи на Китай и Индия, на които ще се дължи съвсем половината от растежа от 7,1 млн. барела на ден. Секторът, който ще използва най-големи количества от суровината, ще стане нефтохимическата индустрия поради засиленото търсене на пластмаса. Друг фактор ще бъде повишеното търсене на авиационно гориво, защото авиопътуванията стават все по-достъпни за разрастващите се цени.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР