Растежът в световното производство на петрол, начело със САЩ, вероятно

...
Растежът в световното производство на петрол, начело със САЩ, вероятно
Коментари Харесай

Скокът в световното предлагане на петрол може да изпревари търсенето

Растежът в международното произвеждане на нефт, отпред със Съединени американски щати, евентуално ще изпревари растежа на търсенето тази година, заяви през днешния ден Международната организация за силата (МАЕ).

Агенцията, с централа в Париж, увеличи прогнозата си за растежа на търсенето на черно злато до 1,4 милиона барела на ден по отношение на предходната оценка за 1,3 милиона барела на ден, откакто Международният валутен фонд усили прогнозата си за международния стопански напредък за тази и идната година.

През предходната година търсенето на нефт е повишено с ритъм от 1,6 милиона барела на ден, посочи МАЕ в месечния си отчет.

Бързият напредък на добива обаче, изключително в Съединени американски щати, би могъл да изпревари съживяването в търсенето и да докара до повишаване на международните ресурси, които в този момент са в границите на междинната петгодишна стойност.

Само за трите месеца до ноември американският рандеман на нефт се е нараснал с колосалните 846 000 барела на ден и скоро ще изпревари добива на Саудитска Арабия. До края на годината Съединени американски щати могат да изпреварят и Русия, ставайки международен водач, предвижда МАЕ.

Американският рандеман на нефт може да доближи 11 милиона барела на ден до края на годината съгласно оценки на Агенцията за енергийна информация на Съединени американски щати.

Членките на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), наред с други производители като Русия, се споразумяха да вкарат взаимно ограничаване на предлагането на черно злато за втора поредна година, с цел да подтикват понижаване на запасите и повишение на цените.

Петролните ресурси в най-богатите страни в света са спаднали с 55,6 милиона барела през декември до 2,851 милиарда барела, което е най-голямото намаляване от февруари 2011 година, означи МАЕ.

За 2017 година като цяло запасите са спаднали със 154 милиона барела или приблизително с ритъм от 420 000 барела на ден. Към края на година те са били единствено с 52 милиона барела над междинната петгодишна стойност, отбелязва организацията.

При толкоз доста стесняване на предлагането триумфът на съглашението наподобява е близо. Това обаче не е наложително - повдигането на цените на петрола спря и процесът се обърна. Според нашия баланс " предлагане/търсене " може да се обърне и процесът на понижаване на петролните ресурси, най-малко при започване на годината, добавя МАЕ.

Производството на нефт отвън ОПЕК е спаднало със 175 000 барела на ден през януари до 58,6 милиона барела на ден, само че към момента е с 1,3 милиона барела повече, в сравнение с през януари предходната година главно поради растежа на американския рандеман от 1,3 милиона барела на ден на годишна основа.

Добивът на ОПЕК значително е останал на ниво 32,16 милиона барела на ден през януари, а съглашението за понижаване на производството е спазено на 137%.

Според МАЕ търсенето на нефт на ОПЕК през тази година приблизително ще бъде 32,3 милиона барела на ден.

Агенцията отбелязва, че цените на петрола, които за малко скочиха до 71 $ за барел през януари, могат да бъдат подкрепени даже в случай че Съединени американски щати усилят добива, ако растежът остане мощен или в случай че продължат да се следят непредвидени нарушавания в предлагането.

Ако това се случи, производителите ще бъдат щастливи, в случай че ли не - историята може да се повтори, отбелязва МАЕ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР