Растежът на бизнеса с облачните услуги в Китай се забавя,

...
Растежът на бизнеса с облачните услуги в Китай се забавя,
Коментари Харесай

Ръстът на облачните услуги на Alibaba и Tencent се забавя

Растежът на бизнеса с облачните услуги в Китай се забавя, като през първото тримесечие на годината Alibaba регистрира единствено 12% растеж на приходите, до момента в който Tencent оповестява, че за същия интервал бизнесът на подразделението им за облачни услуги се е свил. Забавянето на облачния бизнес е показателно по какъв начин китайските софтуерни колоси се затрудняват да възвърнат позициите си поради регулаторните ограничения на Пекин и забавянето на стопанската система вследствие тежките ограничавания поради ковид, оповестява Financial Times.

През 12-те месеца до 31 март продажбите на Ali Cloud са се нараснали с 23% на годишна база, като са достигнали 75 милиарда юана (11 милиарда долара), а оперативната загуба на компанията е повишена до 5 милиарда юана (744 млн. долара). За съпоставяне за същия интервал Amazon е нараснал приходите си от облачни услуги с 38%, като е осъществил 21 милиарда $ оперативна облага при 67 милиарда $ продажби.

" Облакът е вторият по значимост бизнес на Alibaba след електронната търговия, тъй че забавянето е тревожно ", споделя Шон Янг, ръководещ шеф в Blue Lotus Capital Advisors. " Alibaba твърди, че това се дължи на загубата на основен клиент, какъвто беше TikTok на ByteDance, само че очевидно има и други аргументи ", прибавя той.
Реклама
Освен загубата на TikTok, изпълнителният шеф на Alibaba Даниел Джан предишния месец упрекна за забавянето и епидемията от Covid-19, отслабващата стопанска система и намаляващото търсене от страна на интернет фирмите, като в същото време увери, че забавянето на растежа е единствено краткотрайно. " Цифровизацията на други промишлености едвам в този момент стартира и ние виждаме доста благоприятни условия ", сподели той.

Tencent съобщи още, че се отхвърля от губещи услуги, като да вземем за пример предложение на облачна инфраструктура с отстъпка и мощно персонализирани планове, което докара до спад на продажбите през първото тримесечие.

" Само дребни компании желаят да употребяват обществения облак ", сподели Еван Зенг от Gartner. Големите предприятия " не се доверяват на доставчиците на обществени облаци... те желаят надзор върху сигурността и цялата среда ".
Конкуренция на държавните предприятия
За разлика от Съединени американски щати, където обществените облачни услуги преобладават на пазара, в Китай те съставляват към 60%, като останалата част е заета от частните облачни услуги, при които фирмите употребяват специфични и постоянно мощно персонализирани системи. Клиентите в тази част на пазара включват огромни държавни предприятия и държавни управления. Водещите снабдители са Huawei, държавните снабдители, както и Alibaba. При обществените услуги интернет потребителите съставляват към половината от всички крайни консуматори.
Реклама
Последните контракти за публични поръчки, прегледани от Financial Times, демонстрират конкуренция от десетки снабдители. Няколко локални администрации са упълномощили възобновяване на контракти на Huawei в състезания без наддаване, само че търговете демонстрираха по-малко автоматизирани покупко-продажби за Alibaba или Tencent.

Поради възходяща конкуренция от страна на телекомите и Huawei Tencent и Alibaba се отхвърлят от работата в частни облаци с ниска добавена стойност, споделя Робин Жу, анализатор в Bernstein. " Те се концентрират върху облачни услуги с по-висок марж - чакаме по-бавен напредък през идващите няколко тримесечия ".
Свързани публикации Си Цзинпин има самоуверен проект за китайска епоха на нововъведенията 21 април 2022, 06:13 Десет трендове за световния бизнес през 2022 година 23 декември 2021, 12:25 Tencent усилва световните си вложения, до момента в който Пекин лимитира гейминга 2 септември 2021, 12:40 Китайските облачни колоси поглеждат към Югоизточна Азия 27 август 2021, 11:13 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР