Расте броят на заразените в Благоевградска област, вече са заети

...
Расте броят на заразените в Благоевградска област, вече са заети
Коментари Харесай

Расте броят на заразените с COVID-19 в Благоевградска област

Расте броят на инфектираните в Благоевградска област, към този момент са заети и двете разкрити коронавирус отделения в Многопрофилната болница в града. Личните лекари в региона упорстват да бъдат върнати направленията за безвъзмездни ПСР-тестове. Според тях, неналичието на опция фамилните лекари да издават посоки за проби, води до увеличение на скритата заболеваемост от Ковид-19, защото доста малко хора се тестват.

Масово хората в Благоевград отхвърлят да заплащат за ПСР и бързи антигенни проби, макар съществуването на признаци на вируса. Причината съгласно медици е, че тестването е скъпо.

" Възрастните хора даже и 15 лв. им е доста за антигенен тест, отхвърлят. Казват - аз у дома ще си седнал съм, ще си пия медикаментите, в случай че се получи затруднение към този момент тогава ", споделя педиатърът доктор Александра Бекярова

След анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура персоналните лекари нямат право да издават посоки за тестване. В момента единствено експертите пулмолози издават посоки.

В една от лабораториите в града, регистрират сериозен спад при тестването. Докато преди няколко месеца са правили по към 100 теста дневно, сега не вършат повече от 10 такива.

" Голям е процентът на позитивните, като численост са малко, само че позитивните като % са към този момент много. Хубаво е да се даде право и на общопрактикуващите лекари да изписват и да дават направление, тъй като тъкмо по този метод и скритата заболеваемост ще излезе нескрито ", сподели микробиологът други Десислава Йолчева.

Заболеваемостта в Благоевградска област продължава да се усилва, като сега са заети и двете разкрити коронавирус отделения в Многопрофилната болница в града.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР