Расте броят на жертвите от опустошителните трусове в Турция. Към

...
Расте броят на жертвите от опустошителните трусове в Турция. Към
Коментари Харесай

Без дом, но живи заедно: Историята на едно турско семейство

Расте броят на жертвите от опустошителните земетресения в Турция. Към сегашния миг не са открити двамата български жители, търсени в турските градове Антакия и Искендерун, оповестиха от Министерството на външните работи. Посолство ни в Анкара е отправило искане към Министерството на здравеопазването на Турция за даване на информация  за вероятно съществуване на потърпевши български жители, настанени в здравни заведения в страната. Нашите специфични пратеници Юлиян Стоянов и Ирина Иванова са в Пазарджък, където е епицентърът на земетресението. Ето и репортаж на Юлиян Стоянов от тази нощ.

 

Прах, мраз и неизясненост. Такива са изискванията на хиляди турци, които изгубиха домовете си след опустошителните трусове. 

Това семейство за първи път се сблъсква с новата действителност. Вместо в топлината и уюта на дома им, от довечера живеят в палатки. 

Само за няколко часа животът на семейство Гооду се прекатурва. Макар и в тежки условия, с типично турско гостолюбие ни посрещнаха във краткотрайния им дом.

 
Къщата ми, колите ми. Нищо нямам. Аз съм пенсиониран автомонтьор. Приключено е с всичко. Нямам пари. Нямам къща. Ето тук сме в този момент.
Шукляр Гооду

Цялото семейство е тук - лели, чичовци, баби, дядовци и деца. Нямат нищо, само че се радват, че са се измъкнали живи от този призрачен сън.

Това е Бадаръ, брачна половинка на Шуляр. Хвана ме на разположение и ни сподели какви са изискванията в тези лагери.

Одеялата им са от донори, употребяват ги като покрив, с цел да им е топло през нощта. А вътре, въпреки и рисково, палят огньове в опит да се стоплят.

Тези деца са едвам на четири години. Това са единствените думи, които знаят на британски.  И знаят единствено една дума на британски.

Атадже тази година е трябвало да приключи учебно заведение. До оня ден преподавала Коран на по-малки деца. Тази вечер желае да съобщи едно известие:

 

 
Турция има потребност от помощ.
Атадже

И до момента в който множеството от нас могат да си легнат в личното легло, в личния си дом, на хиляда километра от България хиляди турци са изправени пред доста по-различни условия. Но фамилията е щастливо, тъй като всички са дружно и са живи и здрави.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР