Ръстът у нас е в контраст на сериозните съкращения, които

...
Ръстът у нас е в контраст на сериозните съкращения, които
Коментари Харесай

За година: Заплатите в IT сектора у нас скочили с близо 40%, има ли повод за скептицизъм

Ръстът у нас е в контрастност на сериозните съкращения, които огромните играчи на пазара вършат сега поради рецесията и несигурността

Със приблизително 39% са скочили за година заплатите в IT бранша у нас. Поне това демонстрират данните, оповестени преди дни в една от най-големите групи за експерти от този отрасъл във Facebook. Ръстът се бележи повсевместно при всички програмни езици, които сега се употребяват всеобщо в създаването на програмен продукт. Очаквано, данните предизвикаха сериозен разговор, само че и не впечатлиха някои от „ старите играчи ” на пазара, съгласно които по този начин изнесената статистика съставлява съзнателно раздуване на балон, от което печелят избрани компании, чиято активност е особено в откриването на нови фрагменти и препращането им към компании за работа.

Според данните най-рязко са скочили заплатите на програмисти, които употребяват езиците C, C++ и Embedded. Там растежът е с близо 65% - от 4537 приблизително за младши и мид експерт през 2021 година, до 7471 лева приблизително за същата активност през 2022 година Най-слаб е ползата към “Go ”, където растежът е „ едвам ” 17% на годишна база. Възнаграждението за Java и Swift е скочило с 50%, а за JavaScript и Python – със надлежно 40 и 45% - от към 3900 до към 5500 лева на месец.

Дали обаче може да се има вяра на тези данни и разказват ли вярно действителността те? Този въпрос в тази ситуация е основен, с цел да разберем каква е картината на този по този начин издирван, само че и по този начин видимо надценен пазар.

„ Възнаграждение от приблизително 5500 лева за прохождащ в промишлеността преди малко приключил junior developer е повече от неуместно. Статистиката, по този начин изнесена, на мен персонално ми приказва, че HR компаниите (human resources), които се занимават с предложение на фрагменти към съответни компании, раздуват съзнателно балона, с цел да могат всякога да прибират комисионните си ”, разяснява пред Флагман добре осведомен със бранша програмист, който има зад тила си години стаж в сферата и чудесно схваща подмолните механики на пазара.

По думите му, всякога, когато такава компания предложи програмист на компания и той бъде назначен, има един експериментален интервал – сред 1 и 3 месеца, в които разработващата софтуера компания да ревизира дали той е приспособен за тази работа. Дава му се съответна заплата и когато изтече въпросният контракт, той бива „ вербуван ” още веднъж от същата HR компания, която му предлага по-високо заплащане (с някаква дребна сума от горната страна, да вземем за пример 100-200 лева.) в друга компания. Така на края на 3-месечния изпитателен период, HR-ите събират комисионната си от осъществената услуга, а програмистът започва отначало същата процедура.

„ В момента това е всеобща процедура на пазара. Повече от нереално е един junior програмист, даже в София, където секторът е извънредно деен, да взима сходна заплата, даже да работи за задгранична компания, която реализира аутсорсинг у нас. Стартовото заплащане нормално варира сред 2000-2500 лева и то е според от активността, която се извършва. Невъзможно е междинните равнища в бранша през 2022 година да са над 5500 лева – такива заплати рядко взимат даже senior програмистите, които имат зад тила си 5-10 години стаж ”, разяснява още нашият източник.

Друга, постоянно употребена от компаниите в сектора „ врътка ”, е да наемат програмист и да го " препродават ". Това значи, че той става „ предан ” или назначен да работи единствено за избран план или клиент. По този метод самата компания играе ролята на HR организация без да заплаща лиценз за това, като компанията получава сумата и заплаща на програмиста.

Факт е, че в пандемията пазарната капитализация на IT бранша скочи внезапно поради потребността от разработка на платформи, с които чиновниците да могат да работят от у дома. Друга причина бе и повишения интерес на потребителите към софтуерни решения за дома, както и към разнообразни приложения, с които да убиват прекомерното си свободно време. Така фактически промишлеността означи сериозен растеж. Той в този момент обаче е противоположен в големите компании.

Така да вземем за пример Twitter – въпреки и по други аргументи – редуцира голяма част от чиновниците си под управлението на новия притежател Илон Мъск, а „ Мета ” на Марк Зукърбърг пък разгласи, че ще уволни над 15% от чиновниците си до края на ноември. Съвсем рационално би било в този смисъл да се твърди, че сходна орис ще сполети и IT бранша у нас, който главно разчита на задгранични компании и работа с задгранични клиенти. Те пък в последните месеци са все по-колебливи да влагат парите си в програмен продукт, защото международните пазари се сринаха поради войната в Украйна и енергийната рецесия и пред вложителите и финансистите има доста по-приоритетни задания.

Ако въпреки всичко обаче приемем изнесената статистика за чиста монета, то това значи, че ставаме очевидци на невъобразим взрив в IT промишлеността у нас. По-скоро обаче би трябвало на такива данни да се гледа с доза песимизъм, разясняват пред Флагман програмисти.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР