Ръстът на заболели от COVID сега в сравнение със същия

...
Ръстът на заболели от COVID сега в сравнение със същия
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Новият COVID е грипоподобен, но продължава дълго

Ръстът на болни от Коронавирус в този момент в съпоставяне със същия интервал на предходната година се дължи на напълно друг вид на Омикрон. Това е нов вирусен вид с подварианти, като сега вървят BA.4 и BA.5. Този вид протича леко, само че заразява. Това сподели пред bTV съветникът на премиера в оставка проф. Радка Аргирова.

Тя акцентира, че всички ограничения, които държавното управление подхваща, в това число и имунизациите, са на първо място против заболяване.

„ Целта на вируса е да оживее, по тази причина той би трябвало да се популяризира и да заразява. Инфекциозността му обаче е доста по-слаба спрямо предходните разновидности “, сподели проф. Аргирова.

Тя прикани хората, които към момента не са се ваксинирали или пък не са си сложили втора бустерна доза, да си слагат, защото има безпокойство, че има скрита заболеваемост.

„ Много по-рядко настава загуба на аромат и усет, което беше особено за първите разновидности при започване на пандемията. Този вид има извънредно грипоподобна симптоматика – настинка, мощно главоболие, мощна отмалялост. Обикновено температурата не минава над 38 градуса “, изясни проф. Аргирова и добави, че на човек може да са нужни и две седмици, с цел да се възвърне при заразяване.

Тя съобщи, че най-вероятно нефармацевтичните ограничения като отдалеченост, стерилизация и носене на защитни маски ще се върнат през септември, когато ще се появи нов вид на ковид. „ Това е еволюционната доктрина. Очаквам да отслабне вирусът, в случай че има високо имунизационно покритие “, сподели проф. Аргирова.

Вирусологът разяснява още, че надали ще се стигне до епидемиологично разпространяване на маймунската шарка у нас.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР