Ръстът на брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2019

...
Ръстът на брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2019
Коментари Харесай

НСИ преизчисли растежа на БВП от 3,5 на 3,1%

Ръстът на брутния вътрешен артикул за четвъртото тримесечие на 2019 година е 3,1%, а не както сочеха предварителните данни на Национален статистически институт за растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,5%. Това заяви ръководителят на Националният статистически институт Сергей Цветарски. Припомняме, че предходните данни, изнесени от Национален статистически институт, станаха мотив Българска социалистическа партия да упрекна в операция ръководещите.

„ Брутният вътрешен продукт за 2019 година е получен като сума от тримесечни данни. Нараства в действително изражение с 3,4% по отношение на 2018 година Индустриалният бранш усилва относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 1,6 процентни пункта до 23,5 на 100. Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в областта на услугите, понижава до 73,7 на 100 при 75,3 % през съответния интервал на миналата година “, уточни шефът на дирекция „ Макроикономическа статистика “ в Национален статистически институт Елка Атанасова.

За крайното ползване през четвъртото тримесечие на 2019 година се изразходват 79,9 на 100 от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите образуват 20,8% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно, демонстрират още данните на Национален статистически институт.

През четвъртото тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт нараства с 0,8% по отношение на третото тримесечие на 2019 година Брутната добавена стойност в стопанската система се усилва с 0,7 на 100. По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2019 година крайното ползване бележи растеж от 1,1% по отношение на предходното тримесечие, а бруто образуването в главен капитал нараства с 1,3%. Износът на артикули и услуги понижава с 0,5%, а вносът на артикули и услуги - с 3,1%, сочи още статистиката на Национален статистически институт.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР