Ръстът на Брутния вътрешен продукт /БВП/ през трето тримесечие се

...
Ръстът на Брутния вътрешен продукт /БВП/ през трето тримесечие се
Коментари Харесай

Ръстът на БВП забавя тепмо в Q3 на 2019

Ръстът на Брутния вътрешен артикул /БВП/ през трето тримесечие се забави до 3.1 на 100 на годишна база, при растеж от 3.8 на 100 през второто тримесечие, обобщава в месечния си преглед финансовото министерство на база данни, получени до 17 декември 2019 година.
Нарастването на частното ползване през третото тримесечие се е забавило, в сходство с по-ниското нарастване на обезщетенията на един нает, до момента в който общественото ползване се покачва доста.
Износът през третото тримесечие се е завърнал към напредък, повишавайки се с 1.8 на 100, и с това е довел до известно възобновяване на вноса. Въпреки това приносът на чистия експорт остана позитивен за второ следващо тримесечие, регистрира Министерството на финансите.
Брутната добавена стойност (БДС) на създадените артикули и услуги се усилва през третото тримесечие с 3.1 на 100 на годишна база, като с максимален принос са били индустрията и интервенциите с недвижими парцели.
Инфлацията за ноември по отношение на съответния месец на миналата година е била 2.2 на 100, при 1.6 на 100 през октомври. Повишението в цените на услугите и на неенергийните промишлени артикули е била надлежно 2.5 и 0.4 на 100 на годишна база, като се форсира с 0.1 пр.п. по отношение на октомври. Инфлацията при модифицираните храни за ноември е 4.5 на 100 на годишна база, ускорявайки се с 0.4 пр.п., регистрира МФ.
През ноември, съгласно данни на Световна банка, множеството първични материали, търгувани на интернационалните пазари, нарастват в доларово изражение по отношение на предходния месец. Най-високо е покачването при енергийните и питателните артикули, надлежно с 5.2 и 4.1 на 100, допълват специалистите на финансовото министерство.
През ноември общият индикатор за бизнес климата се усилва за първи път от май, до момента в който доверието на потребителите понижава. " Подобрението се дължеше на търговията на дребно и строителството, до момента в който бизнес климатът в индустрията и услугите остана съвсем неизменен. Ръководителите във всички браншове имат оптимистични упования по отношение на бизнес положението на предприятията ", написа в месечния преглед.
Салдото по настоящата сметка на страната е било позитивно през септември, с което насъбраният от началото на годината остатък се нараснал до 8 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт. Продължаващото усъвършенстване се дължи на по-доброто показване на износа на артикули по отношение на вноса. По-високите входящи прехвърляния от Европейски Съюз и по-ниският изплатен приход на вложители също са съдействали за повишаването на остатъка през септември, до момента в който салдото на услугите остана съвсем неизменен по отношение на същия месец на 2018 година, написа в месечния преглед.
Външната дългова позиция на страната се е подобрила през септември по отношение на година по-рано. Брутният дълг се е намалил до 56.4 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт, а чистият е достигнал минус 4.1 на 100, което демонстрира превишение на брутните външни активи над задграничните пасиви. Кредитите за частния бранш не престават да се усилват през октомври, нараствайки със 7.3 на 100 на годишна база при 7.1 на 100 месец по-рано. При нефинансовите предприятия, както и при семействата, е регистриран по-висок напредък на заемите, до момента в който неприятните и преструктурирани заеми понижават с по-голям ритъм.
Растежът на жилищните заеми през октомври е 14.1 на 100 на годишна база при 13.6 на 100 през септември. Темпът на повишаване на потребителските заеми през октомври е непосредствен до този от предходния месец - 10.8 на 100 на годишна база, регистрира МФ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР